Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Maten som innehåller omega-3?

Omega-3 är fleromättade fetter som är livsviktigt att få i oss för att vi ska må bra. Dessa fetter kan vi inte producera själva utan är något som vi måste få i oss antingen via maten eller genom att ta tillskott. 

Omega-3 behövs för att kroppen ska kunna reparera och bygga upp celler, därför är det viktigt att se till att du får i dig tillräckligt. Vi behöver få i oss cirka 2,5 till 3 gram av omega-3 fetter per dag och detta representerar 1–2 matskedar rapsolja. Omega-3 finns naturligt i en del råvaror men går även att ta som tillskott.

Varför behöver vi omega-3?

Vad vi äter påverkar många saker i kroppen. Vår hjärna består till 60 % av fett och behöver därför fet mat med mycket omega-3 för att kunna byggas upp och fungera effektivt. Omega-3 ökar dessutom blodflödet i kroppen vilket skyddar mot depressioner och demenssjukdomar. Ännu en fördel är att män som äter omega-3 får bättre kvalitet på sina spermier.

Vilka livsmedel innehåller omega-3?

Det kan vara en bra idé att ta tillskott för att vara säker på att få i dig tillräckligt med omega-3 men du kan även se till att äta rätt kost. Fisk är en bra källa till omega-3 men andra livsmedel som du kanske inte tänker på lika naturligt är alger, rapsolja och valnötter.

Ät mer fisk

Fisk innehåller mängder med omega-3, framför allt fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner. Detta är en tacksam råvara som det går att laga mycket spännande mat med. Tillagningssätten är många då fiska kan kokas, stekas, grillas i ung men även grillas på grillen. Fisk går även att kombinera med flera olika tillbehör vilket gör att du kan laga rätter som kan varieras i oändlighet.  Några tips på olika rätter du kan laga med fisk är en mustig fisksoppa med lax och räkor, fiskgratäng med torsk och dillsås eller varför inte varmrökt lax med potatis och romsås.

De dagar du känner att du får i dig för lite mat som innehåller omega-3 kan du ta tillskott så du är försäkrad om att du äter för att kroppen ska må bra.

Relaterade inlägg:

  1. Omega 3
  2. Vin till maten
  3. Höj smakupplevelsen med Champagne till maten
  4. Utmana dina sinnen med The Macallan till maten
  5. Fantastiskt användbar och samtidigt hälsosam