Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Höj smakupplevelsen med Champagne till maten

VIN /

Nu lanserar Veuve Clicquot Ponsardin tre nya årgångsviner från 1996, varav två kommer att finnas på Systembolaget. Vintage Reserve, Rich Reserve och Rosé Reserve är förutom bra aperitifs även perfekt till maten. I Champagnens hemland Frankrike är det vanligt att dricka Champagne både till vardags och fest, en trend som nu sprider sig i Europa.

Precis som med vin kan man kombinera Champagne till mat för att förhöja smakupplevelsen och låta både Champagnen och mat komma till sin rätt. De nya årgångsvinerna från Veuve Clicquot är lite kraftiga viner som gör sig bra innan middagen men även är ett perfekt val som måltidsdryck.

–    I Sverige förknippas ofta Champagne till nyårfiranden och andra speciella festligheter. Men man kan uppleva helt nya smaker genom att kombinera Champagne med olika maträtter och njuta av den härliga smakkombinationen som uppstår. Dessa nya årgångsviner passar bra till fisk, framför allt skaldjur, säger Carl Tesdopf, produktchef för Veuve Clicquot Ponsardin.

Bifogat finns fakta kring de tre årgångsvinerna samt ett recept specialframtaget till just dessa viner av kockarna på restaurang Bon Lloc.

Årgångsviner
Champagne är gjort på druvor från flera olika skördar. Årgångsviner däremot är blandade av druvor från ett enda år. Vintillverkare hos Veuve Clicquot Ponsardin gör årgångsviner endast de år då skörden visar utmärkta tecken på kvalitet och personlighet, cirka vartannat år.

År 1996

1996 var en kall vinter med –15 grader. Våren var torr och solig och övergick sedan till att bli sval. Vårfrosten förstörde en del av skördarna i Champagne, men Veuve Clicquots vingård förskonades tack vare läget på slätten vilket gör att de inte är så känsliga mot denna typ av frost. Sommaren var torr med en regnig augusti. Skörden startades i september. Det torra vädret påverkade innehållet i druvorna. Den första provningen var mycket lyckad och visade tecken på ett långt vin. Årgångsvinerna är perfekt att dricka nu, men kommer att växa med åldern.

Relaterade inlägg:

  1. Vin till maten (22.8)
  2. Utmana dina sinnen med The Macallan till maten (20.9)
  3. Maten som innehåller omega-3? (13.3)
  4. Cyril Brun (11.2)
  5. Valle D’oro perfekt till den enkla vardagsmaten (9.1)