Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Whiskykännare står i kö för att köpa unik replika

SPRIT /

The Macallan gör replika på världens äldsta kända whisky

I december lanserar The Macallan en replika som återskapats av en av världens äldsta whiskyflaskor från 1841. Av den unika whiskyn finns endast 300 flaskor till försäljning i Sverige och priset är 1 450 kronor. Intresset för replikan är stort och den som önskar köpa en flaska måste vara snabb. The Macallan Replika 1861 sålde slut på två och en halv dag.

Replikor lanseras mycket sällan då arbetet med att ta fram en replika både är svårt och omfattande. Dessutom är det ovanligt att man hittar gammal buteljerad originalwhisky som håller tillräckligt hög kvalitet för att vara intressant att återskapa.

– Då originalet till The Macallan 1841 Replika är en av världens äldsta whiskyflaskor är det rimligt att vänta sig en mindre folkstorm när den släpps på Systembolaget i december. Denna gång tar vi inte emot några förbeställningar utan samtliga köp kommer att gå via Systambolaget, på så sätt har alla samma chans att få tag på en flaska, säger Richard Viitanen, Marknadschef på Maxxium.

Arbetet med replikan började för två år sedan då The Macallan köpte tillbaka en originalwhisky som tillverkats på det egna destilleriet i Skottland 1841. Originalwhiskyn hade lagrats på fat mellan 8 och 10 år och är den äldsta whiskyflaskan från The Macallan som man känner till. Efter att man provat whiskyn beslutade Bob Dalgarno, Whisky Maker på The Macallan att göra en replika av whiskyn. För att hitta de karaktäristiska smakerna och dofterna hos originalet togs prover från fler än tusen whiskyfat. Dessutom gjordes en mängd blandningar för att se hur de olika proverna från whiskyfaten reagerade med varandra.

En ny ”gammal” flaska
I samband med framställningen av replikan togs också en kopia av ursprungsflaskan fram, med alla synliga defekter och sprickor som var vanligt förekommande i glasprodukter från den tiden. Flaskytan är knölig på vissa ställen, det finns bubblor i glaset, flaskhalsen är lite sned och själva flaskan har en oval form. Även etiketten är återskapad efter originalet med det typiska handskrivna typsnittet. Och när whiskyn buteljerats sattes korkarna på för hand.

The Macallan 1841 Replika kommer att finnas till försäljning i Systembolagets beställningssortiment från och med den 2 december 2002. Den kommer att kosta 1 450 kronor och ha artikelnummer 70216. Replikan säljs på allokering och Sveriges tilldelning är 300 stycken.

The Macallan Replika 1841 har en ljus, guldaktig färg och doften är av fataktig karaktär med toner av ingefära och vanilj samt viss nötighet. I smaken känns en tydlig fatkaraktär med fruktiga citrustoner och en aning rök.

Relaterade inlägg:

  1. Unik whisky från The Macallan slog rekordsumma (15.8)
  2. Svensk chilisalsa med unik smak (15.1)
  3. The Macallan 12 years old (7.3)
  4. Exklusiva årgångar från The Macallan samlad för försäljning (5.5)
  5. Klassikern The Famous Grouse lanseras i ny modern design (4.8)