Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Whisky i limiterad upplaga

SPRIT /

Highland Park lanserar whisky i serierna Orcadian Vintage och Magnus

Nu lanseras nya utgåvor i samlarserierna Highland Park Orcadian Vintage och Magnus-serien. Saint Magnus är inspirerad av en av sex helgonförklarade norrmän (Earl Magnus) som levde på Orkney Island under 1000 och 1100-talet, och som fått den magnifika St Magnus Cathedral uppkallad efter sig. Highland Park Orcadian Vintage 1970 hyllar de detaljrika och vackra konstverk vikingarna skapade med väldigt elementära verktyg och material.

– I Sverige råder ett whiskyintresse som inte återfinns i många andra länder. Inte bara för whisky som avnjuts mer till vardags utan även för mer exklusiv whisky som sparas till speciella tillfällen eller ingår i en whiskysamling. De två whiskies som vi nu presenterar skiljer sig åt i många avseenden, men båda har den speciella Highland Park-karaktären som vi uppskattar så mycket här i Sverige att vi faktiskt är det land i världen som konsumerar mest Highland Park per capita, säger Malin Lindh, Maxxium Sweden.

Highland Park – Saint Magnus
Uppföljaren till Earl Magnus är Saint Magnus, nummer två av tre flaskor som kommer att släppas i Magnus-serien. Earl Magnus blev 20 år efter sin död helgonförklarad och upphöjd till Saint Magnus och whiskyn är en hyllning till honom.
Earl Magnus var en mycket omtyckt härskare för att han var så vänlig mot folket och vägrade delta i strid, något som gjorde honom och hans mer krigiske kusin Haakon till så bittra fiender att Haakon lät mörda Earl Magnus. Efter hans död blev namnet Magnus populärt och många Orkneybor har sedan dess döpts till Magnus, till exempel Magnus Eunson som 1798 grundade Highland Park. Whiskyn hyllar inte bara Saint Magnus positiva inflytande utan också den magnifika St Magnus Cathedral som rests till hans ära och tog mer än 600 år att bygga.

Fakta
En cask strength single malt 12 yo med en intensiv och fyllig smak, inslag av torkad frukt och sherrysötma och en balanserad rökighet. Totalt finns 11 994 flaskor varav 1 500 är allokerade till Sverige. Alkoholhalt: 55 %.
Pris: 1 049 kronor. Lanseras den 15 september 2010.

Highland Park – 1970
Highland Park Orcadian Vintage är inspirerad av myterna och legenderna kring Orkneyöarna, under fem år kommer exklusiv whisky från tio specifika årtal att släppas i mindre kvantiteter. Först ut var 1964 och 1968 och nu lanseras whisky från 1970, inspirerade av den fantastiska vikingakonst som än idag genomsyrar Orkney. Whiskyn presenteras i en låda av ek i naturlig färg som utformats likt ett smyckeskrin. Lådan är inspirerad av inskriptioner i Ringerike-stil, funna på en grav från 1000-talet med ett stridsmotiv där ett drakliknande väsen bekämpar en mindre best. Förutom att råspriten till whiskyn lades på fat 1970 vinner även 14-årige Ingemar Stenmark slalom vid junior-VM i Frankrike och SVT börjar genomgående sända i färg. The Beatles splittras, den amerikanska raketen Apollo 13 skjuts upp och flera kända profiler föds. Bland andra svenska idrottarna Thomas Fogdö, Pernilla Wiberg och Annika Sörenstam, sångaren Mariah Carey och amerikanska skådespelarna Vince Vaughn och Uma Thurman.

Fakta
Som all whisky från Highland Park har denna vintage single malt en perfekt balans mellan rökighet och honungssötma.
Vid naturlig styrka bjuder smaken initialt på en spännande mix av vanilj och korianderfrön. Genom att tillsätta några droppar vatten avslöjas inslag av torvrök och cederträ. Whiskyn bjuder på en lång, söt och kryddig eftersmak. Whisky maker Max McFarlane har använt whisky från sju olika fat från 1970, 100 % refill, när han tog fram Vintage 1970.
Tillgången är begränsad, endast 1 800 exemplar har buteljerats varav 3 allokeras till Sverige. Alkoholhalt: 48 %. Pris: 27 000 kronor. Lanseras i november 2010.

Relaterade inlägg:

  1. Tänk Whisky – Sveriges populäraste whiskybok (20.3)
  2. Kort om whisky (13.3)
  3. Whisky & Cola – hur gott är det egentligen? (13.1)
  4. Prova whisky på egen hand (13.1)
  5. Whisky – den nya dryckestrenden bland kvinnor (13.1)