Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Vinnardrinken The Famous Wisdom inspirerad av universitetet

SPRIT /

Fredrik Lundegård från Lund vann Famous for a Reason

Uppdraget var att ta fram en whiskydrink som representerar det som just deras ort är känd för, och Fredrik Lundegård från Lund vann med drinken The Famous Wisdom.  Inspirationen från drinken är hämtad från Lund som universitetsstad och en stad med stor variation människor – en mångkulturell stad med universitet i mitten. Enligt Fredrik blir somliga visa på universitet medan andra får sin vishet av whiskyn.

– Det känns fantastiskt kul att ha vunnit den här tävlingen, det var utan tvekan hård konkurrens. Jag ville ta fram en klassisk men nytänkande drink och det har jag bland annat gjort genom att lyfta fram de spanska sherrytonerna i whiskyn, säger Fredrik Lundegård från Lund som vann drinktävlingen Famous for a Reason med sin drink The Famous Wisdom.

Tävlingen gick ut på att bartendern gestaltade sin ort med en whiskydrink baserad på The Famous Grouse. En jury har bedömt drinkarna utifrån kreativitet, smak, skicklighet samt hur väl den lyfter fram sin orts unika kännetecken. Juryn består av en professionell bartender och representanter för The Famous Grouse.

– Fredrik har skapat en smakmässigt komplett drink med en fin balans av fruktighet och syrlighet. Det är roligt att han valt att använda sherry i drinken då det framhäver just sherrysmaken i whiskyn på ett fint sätt, säger Malin Lindh, ansvarig för The Famous Grouse i Sverige och juryordförande.

Om Famous for a Reason

Tävlingen är en del av det internationella firandet av The Famous Grouse som 2010 varit skottarnas favoritwhisky i 30 år. Även i Sverige är whiskyn en favorit inom skotsk blended whisky och den har varit marknadsledande sedan 2001 på Systembolaget. Firandet når sin kulmen den 12 augusti (The Glorious 12th) då The Famous Grouse har sin födelsedag och då även ripjakten startar i Skottland. Vinnaren får en resa till Skottland med besök på The Famous Grouse Experience.

The Famous Grouse
Sverige är en av de viktigaste marknaderna för The Famous Grouse utanför Skottland. Det är en mogen whiskymarknad och svenskar är både intresserade och kunniga inom whisky. The Famous Grouse är en skotsk blended whisky. Den finns i flera varianter, bland annat; The Famous Grouse Finest som är en bra all-around blend, The Black Grouse för de som gillar en rökigare whisky (initialt
framtagen för den svenska marknaden) och The Snow Grouse som skall serveras kall i ett shotglas för den som vill prova något annorlunda.

Relaterade inlägg:

  1. Sista flaskorna Famous Grouse Vintage Malt 1989 (27.5)
  2. The Famous Grouse Finest (16.2)
  3. Vad händer under The Famous Cruise (16.2)
  4. The Famous Grouse Port Wood Finish (15.9)
  5. The Famous Grouse Vintage Malt 1992 (15.9)