Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Vad händer under The Famous Cruise

SPRIT /

Alla passagerare är välkomna att delta på The Famous Grouse Master Class, att prova skotska specialiteter tillsammans med utvald whisky, utmana sina doftsinnen i blindprovningen samt botanisera i whiskyutbudet som bland annat innehåller flera specialbuteljeringar. För de som vill lära sig ännu mer om whisky arrangeras olika aktiviteter i mindre grupper där passagerarna kan delta i mån av plats och intresse.

The Famous Grouse Master Class
Det här är mer än en provning, det är en show där du från initierade källor får lära dig om whisky och de olika komponenterna som tillsammans gör The Famous Grouse till den whisky det är; skottarnas favorit bland Scotch blended.

Under ledning av Ken Grier, Malt Director, Edrington Group, guidas vi genom whiskyns underbara värld. Vi får grundläggande information kring whisky och gör djupdykningar inom mer komplexa områden. De verkliga experterna, de som lever och andas whisky, ger oss en inblick i sin vardag och delar med sig av anekdoter och sina upplevelser kring whisky och livet på ett destilleri. Vi provar ett brett urval whiskys från The Famous Grouse, Highland Park och The Macallan. Tid: 1½ timme.

Du får för första gången tillfälle att träffa dessa fem whiskyexperter vid ett och samma tillfälle, lyssna till deras berättelse och möjlighet att ställa de frågor du alltid har undrat över.

–    Ken Grier, Malt Director Edrington Group, leder The Famous Grouse Master Class.

–    John Ramsay, Master Blender The Famous Grouse, berättar om sitt arbete som master blender och The Famous Grouse. Som master blender har John Ramsay ansvar för att rätt whisky och rätt fat används för att säkerställa att The Famous Grouse alltid håller samma kvalitet och alltid har samma smak och färg.

–    Gerry Tosh, Brand Ambassador Highland Park, berättar om Highland Park. En whisky som blir till i de hårda vindarna i nordligaste Skottland och som utsågs till världens bästa destillerade dryck 2005. Highland Park är en viktig pusselbit i tillverkningen av The Famous Grouse.

–    Ian Morrison, The Macallan Whisky Maker, berättar om The Macallan. En whisky från Speyside som anses vara en av världens mest eleganta och som i Harrod’s Book of Whiskies beskrivs som maltwhiskyns Rolls-Royce. Kanske tack vare att det är ett av Skottlands mest traditionstyngda och kvalitetsmedvetna destillerier. The Macallan är en viktig beståndsdel i The Famous Grouse.

–    George Espie, Master of Wood, berättar om fatens betydelse för whiskyn. Vilken typ av fat ett destilleri väljer att lagra sin råsprit i påverkar whiskyn i allra högsta grad men det finns bara en person som kan titulera sig Master of Wood och som arbetar heltid med dessa frågor. George Espie är Master of Wood hos Edrington Group som tillverkar The Famous Grouse, The Macallan och Highland Park.

Whisky och mat
Whisky som måltidsdryck är något för alla matintresserade att frossa i. Att dricka starksprit till maten är inte något nytt påfund för oss i Sverige som sedan länge åtnjutit en nubbe till den salta sillen, men genom att smakmässigt kombinera whisky med olika maträtter och ingredienser kommer du att upptäcka att måltiden når ytterligare en dimension.
Under torsdagens buffé serveras därför tre skotska specialiteter till vilka du njuter av tre olika whiskysorter. Smakkombinationerna och valet av maträtter är signerade Steven Craik, kökschef på Famous Grouse Experience Centre i Skottland. Steven finns på plats för att berätta om whisky och mat i kombination och presenterar de rätter som serveras.

Jim Murray – provning av The Macallan

Jim Murray är en av världens främsta oberoende whiskyskribenter. De whiskysorter som Jim Murray inte har provat är försvinnande få, och merparten av allt han har provat har han även betygsatt i sin bok ”Whisky Bible” som årligen ges ut i en uppdaterad upplaga. Jim Murray kommer att hålla två mindre seminarier kombinerat med en provning av The Macallan då du har möjlighet att ställa frågor om whisky. Tid: 1½ timme, drop-in, pris cirka 220 kronor.

Gerry Tosh – provning av Highland Park
Sedan ett par år tillbaka är Gerry Tosh Brand Ambassador för Highland Park. Gerry har ett brinnande intresse för whisky och dessutom norskt blod i ådrorna vilket gör honom till den perfekta talesmannen för Highland Park. Gerry Tosh kommer att hålla i en speciell provning kring Highland Park då du får prova hela Highland Park rangen på Systembolaget samt även någon överraskning. Tid: 1½ timme, drop-in. Pris: cirka 150 kronor.

David Cox – provning The Macallan Fine & Rare
För de riktiga finsmakarna finns The Macallan Fine & Rare, en unik samling årgångswhiskys från 1937 till 1976, totalt 37 olika årgångar. Under kryssningen finns det möjlighet att delta på en exklusiv föreläsning inklusive en provning av tre årgångar från Fine & Rare-kollektionen under ledning av David Cox, The Macallan Director Fine & Rare. Preliminärt blir det årgångarna 1952, 1969 och 1975. Tid: 2 timmar, bokas innan resan. Pris: cirka 1 195 kronor.

Auktion
För alla som vill utöka sin whiskysamling med en unik flaska hålls en exklusiv auktion. Under ledning av Martin Green, Whisky Consultant and Specialist hos McTear’s, Fine Art Auctioneers i Glasgow, kommer flera unika flaskor whisky att auktioneras ut. För den som vill lära sig mer om whiskyauktioner har Martin även skrivit boken Collecting Malt Whisky An Auction Price Guide.
Tid: cirka 1½ timme.

Blindprovning
Utmana ditt doftsinne och delta i blindprovningen för att se hur många whiskysorter du klarar av att pricka in, och om du dessutom kan känna vilken årgång och lagring det är. Tävla mot dina vänner eller mot hela båten, flest rätt vinner en resa för två till Famous Grouse Experience Centre i Skottland. De rätta svaren och vinnaren publiceras på www.famouscruise.se efter resan. Tid: öppet 3½ timme under fredagen, drop-in.

Specialbuteljeringar
Taxfree-butiken kommer inte att vara sig lik. Det kommer att finnas ett bredare sortiment av The Famous Grouse, The Macallan och Highland Park än vad du vanligtvis hittar på Systembolaget och i Taxfree-butiken samt olika specialbuteljeringar som har tagits fram exklusivt för The Famous Cruise.

Nybörjarprovningar
Det är många som njuter av whisky men som gärna vill lära sig mer om drycken och hur man beter sig på en whiskyprovning. Finns det rätt och fel? Ska man snurra glaset? Tillsätts färgämnen i whiskyn? Varför ska man hälla vatten i whiskyn, eller ska man verkligen det? För alla som har frågor arrangeras nybörjarprovningar, eller ”nyfikenprovningar”, då du har möjlighet att ställa alla frågor och få alla svar samt prova dig igenom flertalet whiskysorter. Nybörjarprovningarna leds av Martin Markvardsen, Brand Ambassador Nordic, Maxxium. Tid: 1 timme vid flera tillfällen, drop-in. Pris: cirka 50 kronor.

Relaterade inlägg:

  1. The Famous Grouse Finest (33.5)
  2. The Famous Grouse Vintage Malt 1992 (32.6)
  3. Sista flaskorna Famous Grouse Vintage Malt 1989 (31.4)
  4. Klassikern The Famous Grouse lanseras i ny modern design (31.1)
  5. Vinnardrinken The Famous Wisdom inspirerad av universitetet (27.5)