Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Prova whisky på egen hand

SPRIT /

För dig som vill upptäcka whisky på egen hand, genom att arrangera en liten provning hemma, är det viktigt att tänka på att göra vissa förberedelser innan du börjar avsmakningen.

Whiskysorter
Du behöver inte så många whiskysorter vid en provning. Fyra till fem sorters whisky är fullt tillräckligt för att upptäcka att det skiljer sig i smak och doft. Innan du börjar är det viktigt att bestämma sig för vilken typ av provning du vill göra. Är det en provning för nybörjare kan man välja whiskysorter från olika länder och jämföra dem med varandra. Till exempel en irländsk blended, en skotsk single malt, en skotsk blended, en amerikansk bourbon och en kanadensisk whisky. De som kan lite mer kan istället ge sig in på en provning av fem sorters single malt whisky, fem sorters Islay whisky eller ett antal olika årgångar av samma whisky.

Glas
Det som vi till vardags kallar för whiskyglas eller ”tumlare” lämpar sig egentligen inte speciellt bra för whiskyprovning eftersom mycket av doften försvinner genom den breda öppningen. Riktiga whiskyprovarglas, de kallas ibland för ”tasting glasses” eller ”sniffers”, är tulpanformade glas som är lite kupade nedtill med en smal öppning upptill. Med ett sådant glas kan du snurra runt whiskyn ordentligt så att doftämnena frigörs och koncentreras i den avsmalnande öppningen. Har du inte sådana glas går det även utmärkt att använda vanliga konjakskupor eller små vinprovarglas.

Mat

Det bästa är att undvika tilltugg och vänta med att äta tills efter en whiskyprovning. Anledningen är att man är mer uppmärksam på dofter och smaker när man är lite hungrig. Däremot kan man ha lite vitt bröd på bordet vid en provning. Brödet är till för att neutralisera smaken i munnen efter varje whiskysort. Man kan dock med fördel arrangera en provning där man kombinerar whisky med mat eller olika tilltugg som choklad, ost eller dylikt för att få fram olika smaknyanser. Eller varför inte använda whisky som krydda eller tillaga en hel middag med whiskyn som ingrediens.

Is och vatten
Vatten bör finnas med vid en provning för att whiskyn skall kunna späs ut efter önskemål då alkoholen i whiskyn binder doft och smak och även fungerar som bedövningsmedel. Späder man däremot ut whiskyn med lite vatten utan kolsyra så frigörs doft- och smakämnen utan att whiskyns karaktär försvinner. Oftast räcker det att tillsätta några droppar vatten i en outspädd whisky, cirka 20 procent, beroende på whiskysort och smak. Däremot bör man inte ha is i whiskyn eftersom isens kyla dödar både smak och doft. Av samma anledning bör man inte förvara sin whisky i kylskåp. Rumstemperatur är att föredra.

Tillbehör

Vid en provning är det bra att ha papper och penna till varje provare. På så sätt kan alla notera hur man tyckte att de olika sorterna smakade och doftade och därefter gå tillbaka och se om man hittar fler doft- och smaknyanser.


Så här går du till väga

Det är bäst att börja med den whisky som är lättast och sluta med den tyngre. Den kraftigaste och rökigaste whiskyn kväver annars lätt de andra sorterna. Provar man whisky från olika länder kan man till exempel ta ordningen: bourbon, kanadensisk, irländsk blended, skotsk blended och skotsk single malt. Provar man bara single malt-sorter så börjar man med den minst rökiga varianten. Tänk på att du kan spotta istället för att svälja så håller du dig klar i huvudet under provningen.

Steg 1.     Häll upp whisky i glaset. Dofta på whiskyn utan att snurra på glaset för att känna
doften av de mest lättflyktiga ämnena.

Steg 2:     Snurra därefter glaset lite och studera färgen.

Steg 3:     Dofta i glaset och sök efter karakteristiska dofter.

Steg 4:     Smaka på whiskyn genom att kupa tungan och låt några droppar ligga där några sekunder utan att skölja runt i munnen. Detta brukar ge en bra fingervisning om hur smakrik och fyllig en whisky är.

Steg 5:     Tag därefter en liten klunk och smaka ordentligt genom snurra runt whiskyn i
munnen. Dra samtidigt in lite luft genom munnen och känn hur fler smaker och dofter frigörs. Känn därefter hur länge smaken finns kvar i munnen. En smakrik whisky har nästan alltid en längre eftersmak.

Steg 6.     Prova därefter att späda ut den rena whiskyn med lite vatten, endast några droppar.

Steg 7:     Snurra glaset och studera whiskyns färg igen. Har färgen ändrats?

Steg 8:     Dofta och smaka. Notera skillnaden i smak och doft från tidigare.

Steg 9:     Om du känner dig klar med den första whiskyn upprepar du samma procedur med övriga whiskysorter. Försök identifiera dofter, smaker och eftersmaker hos respektive whisky. Försök även att urskilja likheter och olikheter.

Det är viktigt att man inte har bråttom under whiskyprovningen. Stanna upp och diskutera med bordsgrannen. Gör gärna om provningen flera gånger, gå tillbaka till tidigare sorter och se om du känner igen några smaker eller kommer på nya associationer.

Relaterade inlägg:

  1. Att prova soya (20.5)
  2. ”Bli din egen Årets Kock” (19.1)
  3. En sötare whisky med tydliga inslag av port (18.2)
  4. Whisky – den nya dryckestrenden bland kvinnor (17.6)
  5. Svenskarna först i Europa att få prova Smirnoff Blueberry (17.5)