Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

En sötare whisky med tydliga inslag av port

SPRIT /


Nu lanseras The Famous Grouse Port Wood Finish för njutbara stunder

Skottarnas favoritwhisky har fått ytterligare en familjemedlem, The Famous Grouse Port Wood Finish. Den nya whiskyn har slutlagrats på noga utvalda portvinsfat för att addera en söt och rik finish till den karaktäristiska Famous Grouse-smaken.

Tycker du om whisky men finner att whiskyn ibland är för smakrik eller skarp? Uppskattar du drycker av en sötare karaktär och är nyfiken på nyheter? Då är nya The Famous Grouse Port Wood Finish någonting för dig.

Att whiskyn har en ”finish” innebär att den under ett antal månader har slutlagrats i fat som tidigare lagrat andra drycker. Det ger whiskyn en tydigt annorlunda smak och doft samtidigt som whiskyns ursprungliga karaktär bevaras. I det här fallet har whiskyn lagrats i traditionella portvinsfat från Portugal, portvinets hemland.

– När vi tog fram The Famous Grouse Port Wood Finish använde vi oss uteslutande av fat som tidigare lagrat portvinet Tawny Port. Det var endast dessa fat som påverkade whiskyns karaktär exakt som vi ville ha den. Den mjuka karaktäristiska Famous Grouse-smaken finns kvar men den har berikats med sötma och fylliga toner av port, säger John Ramsay, Master Blender på The Famous Grouse.

Liten men tydlig smakskillnad
Att välja ut vilka fat whiskyn ska slutlagras på och exakt lagringstid på dessa är helt avgörande för resultatet, och det krävs lång erfarenhet för att bemästra den konsten.

¬– Eftersom The Famous Grouse är så uppskattad ville vi inte ändra karaktären för mycket utan bara utveckla smak och doft för att kunna erbjuda våra konsumenter en skönjbart annorlunda och njutbar whisky, fortsätter John Ramsay.

Relaterade inlägg:

  1. The Famous Grouse Port Wood Finish (44.7)
  2. Glenmorangie Port Wood Finish – mjuk men manlig (33)
  3. Klassikern The Famous Grouse lanseras i ny modern design (21.2)
  4. Tänk Whisky – Sveriges populäraste whiskybok (20.3)
  5. Whisky gick under klubban – pengarna doneras till den svenska orren (19.3)