Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Traditioner och firande 17 maj

FEST /

Att nationaldagen infaller just den 17 maj beror på att norrmännen samma dag år 1814 fick en egen grundlag i samband med riksdagen i Eidsvold. Firandet präglas av traditioner och av lyckan att vara ett stolt folk i en självständig nation.

Det är viktigt att klä upp sig på nationaldagen och det är inte ovanligt att norrmännen än idag plockar fram sin folkdräkt dagen till ära. Folkdräkterna är färgglada och pyntas med silverspännen som använts i generationer.

Nationaldagen inleds för många med en 17-majfrukost tillsammans nära och kära. Allsköns godsaker dukas upp på de röd-vit-blå pyntade borden runt om i landet. Flaggorna hissas och den norska nationalsången ”Ja vi elsker dette landet” sjungs och spelas flitigt under hela dagen.

Nationaldagen är barnens högtid. I skolorna förbereder sig eleverna långt i förväg för 17-maj paraderna runt om i landet då de tågar genom staden och sjunger. Korpset, barnorkestrar från varje skola, är ett självklart inslag i festtågen och det viktigaste är inte att det låter bra, utan den glädje de utstrålar.

Det största firandet äger rum i Oslo där barn och ungdomar, viftande med norska flaggor, tågar längs Karl Johan till glad musik och hurrarop. Målet är det kungliga slottet i slutet av gatan där kungafamiljen står och vinkar från balkongen.

Den första kända 17 maj paraden ägde rum redan 1827. När paraderna nått sina mål är det obligatoriskt med lekar för barnen. Efter att ha hoppat säck, balanserat ägg och potatisar belönas de tävlande med omåttliga mängder godsaker.

Då den 18 maj är en vanlig arbetsdag rundar man av nationaldagsfirandet med en stillsam middag.

Relaterade inlägg:

  1. Midsommar
  2. Sveriges mest folkkära öl får ett kaxigt syskon
  3. Kom i form efter jul och nyår
  4. Blanda sommarens drink SPLASH! med nya vodkan AIVY
  5. Sveriges bästa mathistoria!