Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Midsommar

FEST /

Det är någonting magiskt med midsommar. Majstången är smyckad med blommor. Borden är uppdukade med gravad lax, inlagd sill och snaps. Nykokt färskpotatis och sallad från det egna landet. Musiken sätter igång och det blir dans runt stången.

Historia
Att fira midsommar är kanske en helg som inte så mycket handlar om traditioner? Varför firas egentligen midsommar? Sedan 400-talet har kyrkan firat minnet av Johannes Döparens födelsedag den 24 juni och detta var också datumet för midsommardagen, tills en kalenderreform bestämde att midsommardagen alltid skall infalla på en lördag.

Seden med att resa majstänger kom till våra trakter från Tyskland redan på 1400-talet. På den tiden stod stängerna uppe året runt. Att det kallas majstång kommer från ”maja”, vilket betyder löva eller utsmycka.

Midsommarmat
Det är härligt att lyxa med maten under midsommarhelgen. Varför inte ordna en stor buffé med alla läckerheten som hör sommaren till? Några exempel som kan serveras är potatissallad, kallskuret kött, sallader, bröd, sill, potatis och knäckebröd tillsammans med gräddfil, gräslök och ost. Efterätt kan vara tårta med nyplockade jordgubbar från landet.

Lekar
Midsommar är en dag som är gjord för att leka. Även för vuxna att få bete sig som barn. Några kända lekar är säckhoppningsleken, tipspromenad, stövelkastning och såklart klassiska danser runt midsommarstången.

Relaterade inlägg:

  1. Traditioner och firande 17 maj
  2. Spelkväll med tilltugg
  3. Sort Guld till midsommarmaten
  4. Tips för en lyckad grillfest
  5. Tips på mat vid en babyshower