Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Sort Guld till midsommarmaten

ÖL /

Premiumöl för alla svenska högtider

Carlsberg Sort Guld höjer smaken på midsommarmaten

Det finns nästan inget som är mer svenskt än midsommar, och det är även en högtid som bjuder på god mat och god dryck. Carlsberg Sort Guld är ett premiumöl med anor från 1883, bryggt speciellt för att drickas tillsammans med mat. Det passar utmärkt dagen till ära då maten som serveras ofta är kraftig och smakrik. Paul Svensson, före detta kökschef på Bon Lloc och F12 tipsar om en sillsmörgås, hans midsommarfavorit till Carlsberg Sort Guld.
Vårt intresse för att kombinera öl med mat ökar stadigt, detta gäller specifikt kring högtider. Till skillnad från Carlsberg Sort Guld är de flesta öl på marknaden inte framtagna för att konsumeras tillsammans med mat, utan är tänkta som sällskapsdryck. Med sin rika maltiga smak och medelstora beska harmoniserar Carlsberg Sort Guld perfekt med smakrika, traditionella svenska rätter.

– Carlsberg Sort Guld är ett premiumöl som bryggs speciellt för att drickas ihop med mat. Därför är det ett ypperligt sommaröl då man under denna årstid ofta umgås kring mat, inte bara till midsommar och kräftskivan utan även när man grillar till vardags och fest, säger Joakim Losin, ölexpert på Carlsberg Sverige.

Carlsberg Sort Guld har danskt påbrå, därav det danska namnet där sort står för Svart som i natten och Guld står för hög kvalitet. Ölet har funnit på den svenska marknaden sedan 1991 och är ett av de öl som säljer bäst kring de svenska högtiderna. Under sommarens festligheter ökar försäljningen av Carlsberg Sort Guld med hela 30%.

Paul Svenssons midsommarrätt – en variant på den klassiska sillsmörgåsen
Stjärnkocken Paul Svensson har tagit fram en sillsmörgås som både är god och enkel att göra. Servera den på midsommarfesten tillsammans med en kall Carlsberg Sort Guld.

– Jag ville göra en version av den klassiska sillsmörgåsen men ge den en modern men ändå genuin känsla. Tillsammans med Sort Guld får den verkligen en smak av midsommar, säger Paul Svensson, stjärnkocken som just nu är aktuell i livsstilsprogrammet Strömsö på SVT 1 och som snart syns i en ny säsong av Matakuten.

Om Midsommar
Midsommar har firats i Norden ända sedan 1200-talet. Det är en högtid som ursprungligen handlade om att fira sommarsolståndet. Idag är det framför allt en dag då vi samlas tillsammans med släkt och vänner, äter god mat och njuter av att sommaren äntligen är här. Fortfarande står just midstommarstången i fokus och ofta kläs den med löv och blommor innan man dansar kring den.

Relaterade inlägg:

  1. Intresset för drycker kopplade till högtider ökar (16.9)
  2. Premiumöl för alla svenska högtider (15.6)
  3. Smakrikt och vackert till påskmaten (11.9)
  4. Dröm dig bort till tropiska platser med nya Ramlösa Mango (11)
  5. Årets sommaröl lanseras lagom till grillfesterna (9)