Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Intresset för drycker kopplade till högtider ökar

DRYCK /

Carlsberg Sverige har drycker för alla påsksmaker

Påskdryck har blivit en självklarhet i de svenska hemmen kring påsk, precis som att juldryckerna tar över kring julen. Försäljningen för jul-och påskdrycker har stadigt ökat under de senaste åren. Denna påsk erbjuder Carlsberg Sverige tre smakrika öl och en påskmust till påskbordet, Falcon Påskbrygd i ny skrud, Eriksberg Påsköl, Carlsberg Sort Guld och Apotekarnes påskmust.

Trots påskens starka fäste i Sverige är påsköl en relativt ny tradition i vårt land. I grannlandet Danmark är dock seden att dricka specialbryggt öl till påsk gammal, med anor som sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet.

– Vi ser att intresset för våra påskdrycker växer för varje år. Samtidigt ökade vår egen försäljning av juldrycker under 2008 med 7,9 % jämfört med föregående år. Detta tyder på att intresset för mat och dryck kopplat till högtider är en starkt tilltagande trend, säger Otto Drakenberg, VD för Carlsberg Sverige AB.
Påskdryck – fyllig smak som matchar mat med sälta

Påsköl har av tradition en lite mörkare, fylligare och sötare smak än ”vanligt” öl då det ska matcha mat med mycket sälta. Samma smaktoner återfinns i musten, som även den får sin smak av malt och humle.

I Carlsberg Sveriges sortiment finns två speciella påsköl. Favoriten Falcon Påskbrygd, en smakrik mörk lager som i år får ny påskinspirerad design, samt Eriksberg Påsköl med rik smak och fyllig arom som gjorde succé vid lanseringen 2007. Dessutom har Carlsberg Sort Guld med sin medelstora och balanserade beska blivit ett inofficiellt påsköl med en försäljningstopp kring de svenska högtiderna.

Lika självklar under påsken är Apotekarnes påskmust. Inte i något land finns en lika lojal läsktradition som jul-och påskmusten i Sverige. Svenskarna konsumerar varje år 40 miljoner liter must och påsken är efter julen det största konsumtionstillfället.

Om Carlsberg Sverige

Carlsberg Sverige är Sveriges ledande bryggeri och erbjuder ett brett urval av drycker. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer öl, mineralvatten och läsk samt distribuerar ett brett vin-och spritsortiment. Carlsbergs framgångar är en kombination av starka lokala och internationella varumärken, bryggartradition och hög kompetens som sträcker sig nästan 300 år tillbaka i tiden. Carlsberg, Pripps Blå, Falcon, Ramlösa och Pepsi är några av de varumärken som ingår i sortimentet. Carlsberg Sverige ingår i den internationella koncernen Carlsberg Group, med verksamhet i över 40 länder.

Carlsbergs påskdrycker 2009

Falcon Påskbrygd

En smakrik, mörk lager som bryggs i Danmark på traditionellt vis. Nytt för i år är att flaskan och burken fått en ny design, i linje med resten av Falconsortimentet. Formen är signerad Londonbaserade designbyrån JDO. Falcon Påskbrygd finns som starköl 5,9 % och folköl 3,5 %. Pris för 5,9 % på Systembolaget 15,90 kr.

Eriksbergs Påsköl

Lanserades 2008 och gjorde succé direkt. Ölet är bryggt enligt gammal bryggartradition i anrika Eriksbergs bryggeri som grundades i Göteborg 1864. Eriksberg Påsköl är ett premiumöl med rik smak och fyllig arom bryggt av de finaste ingredienserna. Eriksbergs Påsköl finns som starköl 5,8 %. Pris på Systembolaget 17,90 kr.

Carlsberg Sort Guld

Carlsberg Sort Guld säljs året om men har kommit att bli något av ett inofficiellt påsköl bland konsumenterna då försäljningen ökar i samband med svenska högtider. Detta tack vare dess medelstora, balanserade och markerade beska vilket gör Carlsberg Sort Guld till ett öl som harmonierar perfekt med den traditionella påskmaten. Carlsberg Sort Guld finns som starköl 5,9 % på flaska samt på burk om 50 cl eller 33 cl. Pris på Systembolaget 12,90 kr för flaskan, 16,10 kr för 50 cl burk och 12,10 kr för 33 cl burk.

Apotekarnes påskmust

Totalt under året dricker svenska folket cirka 40 miljoner liter must, 30 miljoner liter av dessa under julen och merparten av den resterande musten dricks kring påsk. På helåret står musten för 11 procent i volym av läskkonsumtionen och totalt säljs det must för 265 miljoner kronor*. Must lanserades redan 1910 som ett alkoholfritt alternativ till öl. Påskmusten har stora likheter med traditionell öl genom att vara mörk, skumma samt vara smaksatt med malt och humle. Apotekarnes Påskmust finns som regular och light, i storlekarna 140 cl och 4x140cl och kostar ca 11,50 kr respektive 35kr i dagligvaruhandeln.

* Källa: Nielsen Scantrack. 2-månadersdata (period: okt-jan)., Helår 2006 + 2007, DVH inkl Hard Discount + SVH, Läsk totalt, Must totalt,
CSAB Must totalt, Volym, Värde

Relaterade inlägg:

  1. Premiumöl för alla svenska högtider (32.9)
  2. Intresset för indisk mat ökar i Sverige (32.2)
  3. Intresset för tjeckisk öl ökar i takt med svenskarnas ölkunskap (30.9)
  4. Sort Guld till midsommarmaten (22.8)
  5. Smakrikt och vackert till påskmaten (20.3)