Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Intresset för tjeckisk öl ökar i takt med svenskarnas ölkunskap

ÖL /

Svenskens intresse för öl växer. Det är framför allt öl med en tydlig karaktär och äkta genuinitet som lockar.
Nu tar tjeckiska Pilsner Urquell upp kampen om de svenska konsumenterna och utmanar de mer neutrala lagersorterna.

Pilsner Urquell lanserades i Sverige i mitten av 80-talet och har hela tiden varit högt uppskattat av svenska ölkritiker. De svenska konsumenterna har alltid druckit mycket öl, främst de mer neutrala lagersorterna. I slutet av 80-talet ändrades inställningen till öl och intresset för olika ölsorter och dess historia sköt i höjden. De nya kunskaperna innebar till en början inte några förändringar i konsumtionsmönstrena, men sedan slutet av 90-talet har den svenska försäljningen av Pilsner Urquell ökat i snitt med 20 procent per år.

En ”stor stark” är fortfarande dominerande på krogen och vi köper mest av de mer neutrala lagersorterna på Systembolaget. Men trenden i storstäderna går i allt högre grad mot att välja öl efter humör och tillfälle och prioritera njutning och smak framför alkohol, säger Richard Keller, produktchef på Bibendum.

Världens första ljusa lageröl
Pilsner Urquell är världens första ljusa lageröl. Tillverkningen startade redan 1842 i Pilsen, Tjeckien, och all ljus lager som tillverkas idag härstammar därifrån. Pilsner Urquell blev snabbt en succé och idag exporteras ölet till fler än 50 länder världen över.

Trots sina stora internationella framgångar håller Pilsner Urquell hårt på traditionerna. Varenda droppe Pilsner Urquell bryggs fortfarande i Pilsen då ölets karaktäristiska smak och arom till stor del är ett resultat av egenskaper som inte går att få någon annanstans: det mjuka vattnet, malten som man själv mältar, tillgången till världens främsta aromhumlesort samt den långa traditionen av att brygga öl.

Pilsner Urquell är ett elegant öl med hög beska och en rund smak jämfört med den tyska pilsnerns torra och kanske något kärva smak och den internationella lagerns avsaknad av tydlig karaktär, säger Richard Keller.

Relaterade inlägg:

  1. Intresset för drycker kopplade till högtider ökar (32.2)
  2. Intresset för indisk mat ökar i Sverige (32.1)
  3. Intresset för Sydafrikanska viner växer i Sverige (17.8)
  4. Opastöriserad Pilsner Urquell serveras på Soldaten Svejk (16.5)
  5. Försäljningen av alkoholfri öl ökar internationellt (16)