Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Intresset för Sydafrikanska viner växer i Sverige

VIN /

Nu lanseras det sydafrikanska rödvinet Drostdy-Hof Merlot 2000 i Sverige. Det är ett modernt, medelfylligt och smakrikt vin som håller hög kvalitet till ett lågt pris.
Kvaliteten på de sydafrikanska vinerna har under de senaste åren ökat markant, något som påverkat efterfrågan i hög grad.

Drostdy-Hof Merlot är ett medelfylligt rödvin som ingår i Drostdy-Hof serien. Vinet är mjukt med en smak av bär och en touch av vanilj. Den vana vinkonsumenten dricker med fördel vinet som det är, en mer ovan vinkonsument uppskattar troligen vinet i högre grad i samband med rökta och grillade kötträtter, vilt och fågel eller mellanlagrade ostar. Drostdy-Hof Merlot kostar överkomliga 64 kronor på Systembolaget.

Drostdy-Hof vinerna tillhör de populäraste Sydafrikanska vinerna i Sverige och Drostdy-Hof Merlot 2000 kompletterar det övriga utbudet bra, säger Mats Abrahamsson, produktchef på Bibendum. Intresset för Sydafrikanska viner har ökat markant det sista året, en trend som vi tror kommer hålla i sig.

Vinerna som tillverkas i Sydafrika är väldigt moderna. Karaktärsmässigt befinner de sig mitt emellan de eleganta och strama vinerna från Europa, och de mer kraftiga och tunga vinerna från USA och Australien.

Vinernas kvalitet ökar i takt med vinstockarnas ålder
Sydafrika tillhör ”nya världen” i vinsammanhang, trots en tradition av vinproduktion som sträcker sig ända tillbaka till 1400-talet. Tiden innan apartheid anskaffades tillverkade man i Sydafrika främst vita viner för den inhemska marknaden då vitt vin lämpar sig bäst i det varma sydafrikanska klimatet. Men när bojkotten släppte i mitten av 1990-talet började världen efterfråga Sydafrikanska rödviner.

För att möta efterfrågan planterades massor med rödvinsdruvor. Det tar dock tre år innan man kan skörda första gången, och druvorna uppnår en högre kvalitet först efter några år. Kvaliteten på de sydafrikanska rödvinerna har därför ökat stadigt i takt med att vinstockarna åldras.

Lanseringsdatum Systembolaget: 4 mars 2002
Artikelnummer på Systembolaget: 12005
Pris på Systembolaget: 64 kronor

Kort om Drostdy-Hof serien
Det första Drostdy-Hof vinet lanserades internationellt 1973. Vinserien har fått sitt namn dels av den magnifika herrgården De Oude Drostdy där Drostdy Wines har sitt säte, och dels av gårdsplanen utanför vinkällaren (”Hof” betyder ”gård”). Samtliga viner i Drostdy-Hof serien, med undantag för Drostdy-Hof Cape Red, är druvrena och tillverkas endast av en typ av druva. Idag finns sex viner ur Drostdy-Hof serien i Systembolagets ordinarie sortiment, tre röda och tre vita, varav två även finns som Bag-in-Box.

Relaterade inlägg:

  1. Exklusiva viner från M. Chapoutier lanseras i Sverige (34.2)
  2. Intresset för indisk mat ökar i Sverige (28.7)
  3. Viner från Bordeaux (23.2)
  4. Förgyll sommarfirandet med karaktärsfulla viner (22.8)
  5. Amarone-viner (22.3)