Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Konsten att hälla upp en veteöl

ÖL /

Att hälla upp en veteöl är inte helt lätt. För att ta tillvara på alla smaker och aromer är det viktigt att få med jästen, och att få till en bra skumkrona.
Erdinger är världens mest populära veteöl. Också i Sverige är Erdinger en favorit, även om vi gör ett något annorlunda val än resten av världen.

Veteöl är öl som görs på vete istället för korn. Ända sedan 1700-talet har veteöl varit Bayerns nationaldryck. Efter en nedgång i början av 1900-talet har veteölens popularitet ökat kraftigt runt om i världen sedan 1970-talet, mycket tack vare tillresta turister som uppmärksammat det speciella ölet som bayrarna dricker i stora, höga glas.

Just de speciella glasen har en framträdande roll när man dricker veteöl, det är också viktigt att ölen hälls upp på korrekt sätt för att komma till sin rätt. Tricket är att få med jästen när man häller upp ölen då de flesta smaker och aromer sitter där. Det är också viktigt att man har en bra skumkrona då denna både innehåller mycket smak och också fungerar som lock för att bibehålla ölens aromer och temperatur, säger Richard Keller, produktchef på Bibendum.

Minst i världen – störst i Sverige
Veteölet Erdinger tillverkas i Bayern och är idag världens mest populära veteöl. Den mest populära varianten i alla världens länder är Erdinger mit Hefe (med jäst) förutom i Sverige där vi föredrar Erdinger Kristall, en veteöl vars tillverkningsmetod skiljer sig från övriga veteöls.

Det finns ingen riktigt bra förklaring till varför vi svenskar gör tvärt emot alla andra och väljer Erdinger Kristall framför Erdinger mit Hefe. Den stora skillnaden mellan de två sorterna är egentligen inte smaken utan i tillverkningsprocessen där Kristall filtrerats innan det buteljerats och därför inte är grumligt, säger Richard Keller.

Erdinger är ett av få bryggerier som fortfarande jäser veteölet direkt i flaskan. Detta är en dyr process som också kräver stor skicklighet då balansen mellan den tillsatta vörten och jästen måste vara exakt. Används för lite vört bildas ingen kolsyra och vid överdosering kan flaskan explodera. Erdinger Kristall jäses dock inte direkt i flaskan utan i stora tankar och ölen filtreras sedan under tryck. Resultatet är ett veteöl utan den karaktäristiska jästen som gör ölen grumlig, men ändå med den välkända veteölsmaken.

Relaterade inlägg:

  1. Fakta veteöl (18.7)
  2. Så här häller du upp en äkta Erdinger Weissbier (11.7)
  3. Håll formen under EM med Erdinger Weissbier (11.6)
  4. Opastöriserad Pilsner Urquell serveras på Soldaten Svejk (4.2)
  5. Försäljningen av alkoholfri öl ökar internationellt (3.7)