Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Amarone-viner

VIN /

Venetien
Amarone-viner tas fram genom en speciell tillverkningsprocess. Man väljer ut mogna klasar som får torka. Detta bidrar till en hög sötma i musten som i sin tur leder till att vinerna ofta blir alkoholstarka. Bland vinkännare är Amarone-viner mycket uppskattade.
Amarone har fått sitt namn av Amare som betyder ”bitter”, på grund av den tydliga tonen av bittra körsbärskärnor i smaken. Amaroneviner kommer endast från ett distrikt i Venetien i Italien.

Venetien är Italiens tredje största vindistrikt och tillhör det största området för kvalitetsvin.
I Venetien har man odlat vin sedan urminnes tider. Området producerade vin för såväl bönder som finansfamiljer. Regionens läge mellan alper och slättland ger ett bra tempererat klimat för kvalitetsviner.

Här odlar man mest lokala druvsorter, bland annat de röda druvorna Corvina, Rondinella, Molinara, Merlot, Cabernet Sauvignon och vita druvor som Garganega, Trebbiano och Prosecco.

Producent Ca´Montini
Ca´Montini ligger i Marena di Valpolicella (Verona) i hjärtat av produktionsområdet för Amarone-viner. Ca´Montini drivs av familjen Pizzolo som är starkt beslutsamma om att behålla det fina rykte som vineriet har och hela tiden strävar efter bättre och bättre kvalitet. Ca´Montini äger egna vingårdar men köper också druvor från noga utvalda vingårdar.

Ca´Montini förenar pris och kvalitet exemplariskt och exporterar vin till bland annat USA, Tyskland, England och Skandinavien.

Relaterade inlägg:

  1. Viner från Bordeaux (21.3)
  2. Somriga viner (18.6)
  3. Intresset för Sydafrikanska viner växer i Sverige (18.3)
  4. Förgyll sommarfirandet med karaktärsfulla viner (17.7)
  5. Tyska Viner (17.6)