Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Tyska Viner

VIN /

Tyskland är vid sidan av Frankrike ett vinland vars förhållanden och vin framställningskonst bäddar för produktion inte bara av normalviner utan även av toppviner. Landets vinproduktion har beroende på väderleksförhållandena varierat mellan 5 och 15 milj. hl/år. Tyskland är i huvudsak ett vittvins land. Typiskt för vinerna är fruktighet och låg alkoholhalt, ofta ocksa en smula sötma.

Tysklands omarbetade vinlag klassificerarvinerna i fyra kvalitetsklasser: Deutscher Tafelwein (bordsvinerna) är enkla vardagsviner, som måste härstamma från något av de fyra stora vinomradena i Tyskland: Rhein-Mosel, Bayem, Neckareller Oberrhein. Deutscher Landwein (lantvinerna) är torra eller halvtorra bordsviner av högre kvalitet, som kommer från något av de 15 lantvinsområdena Qualitätswein (bestimmter Anbaugebiete) (QbA) är kvalitetsviner från något av de 11 kvalitetsvinområdena och Qualitatswein mit Prädikat (QmP) betecknar kvalitetsviner av hög klass. Vinlagen anger också minimivikten på den druvmust som används i de nyssnämnda kvalitetsklasserna. Denna vikt, som anger sockerhalten, anges i s.k. Oechsle-grader. Bords-, lant-och QbA-vinerna kan ”förbättras” genom sockertillsats, ifall sockerhalten i druvmusten är alltför låg före jäsningen. I QmP-vinerna tillåts ingen tillsats av socker. Samtliga kvalitetsviner utsätts för en noggrann officiell smakmässig prövning som utförs av ett statligt organ, varefter de får ett kontrollnummer på sin etikett (Amtliche Prufungsnummer = A.P. Nr.)

Tyskland

För 2000 år sedan erövrade romarna det som idag är Tyskland o från den tiden räknar man det tyska vinets historia. Under medeltiden var det klostren som grundade många av landets finaste vinodlingar. Napoleon tog över i Rhendalen 1800 och då delades odlingarna upp mellan privata ägare och staten.Man producerar utsökta lätta, friska, fruktiga och eleganta viner. Speciellt vita på Tysklands” egen druva” Riesling.Tysklands flesta vinodlingar ligger på 50:e breddgraden och areal ca. 100.000 ha varav ca 80% är planterad med vitvinsdruvor. De två största gröna druvorna är Müller-Thurgau och Riesling. Röda Spätburgunder och Portugieser.

Relaterade inlägg:

  1. Amarone-viner (16)
  2. Somriga viner (16)
  3. Viner från Bordeaux (15.9)
  4. Förgyll sommarfirandet med karaktärsfulla viner (15.7)
  5. Intresset för Sydafrikanska viner växer i Sverige (15.6)