Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Vad är ett bra och prisvärt vin?

VIN /

Ett gott vin är alltid ett bra vin, men ett vin som inte är gott behöver inte vara dåligt. Det kan istället bero på att du inte uppskattar just den vintypen. Ett prisvärt vin ska ha en kvalitet som motsvarar eller överträffar priset. Ett bra och prisvärt vin för dig är därför förmodligen det vin du väljer att köpa igen.

Vinet Domaine de la Perrière 2000
Domaine de la Perrière är ett rött medelfylligt franskt vin som passar bra till lättare, mustiga kötträtter som kallopps, köttgryta, lövbiff, pannbiff eller kotletter och till lagrade hårdostar såsom hårdlagrad herrgård, appenzeller eller emmentaler. Vinet har en mörkt, blåröd färg och doften är kryddig med inslag av solmogen bärfrukt. Smaken är ungdomlig och fräsch och vinet är runt, mjukt och har en bra längd. Vinet är som bäst att dricka idag när det fortfarande är ungt och friskt. På Systembolaget har Domaine de la Perrière artikelnummer 2214601 och kostar 64 kronor flaskan.

Området Corbière där druvorna odlats
Corbiére ligger i sydvästra Frankrike uppe i bergen där druvorna växer på upp till tusen meters höjd. Området domineras av vild terräng med ett kargt, vindpinat landskap. Den stekande solen skulle bli outhärdlig om inte den kalla, torra och starka vinden svepte in över berget. Corbière har årligen trehundra soldagar och får cirka fyrahundra mm regn årligen. På grund av terrängens karaktär är vinodlarna tvungna att handplocka druvorna vid skörd.

På ytan ser inte Corbière ut att bjuda på speciellt rikt växt- eller djurliv. Men vinrankorna trivs i den magra jorden i det torra landskapet där också ek, päronträd och hasselnötsträd växer. I regionen finns faktiskt också ett myllrande djurliv; harar, vildsvin, grävlingar, getter, kor och enstaka björnar.

Producenten Mont Tauch
Sydvästra Frankrike har länge levererat stora mängder enkla bordsviner. De senast tjugo åren har det stegvis skett en förändring. Mont Tauch har exempelvis gjort stora investeringar både i vingårdarna samt i sin vinanläggning, vilket har gjort det möjligt att använda ny teknologi men ändå bibehålla det bästa av den traditionella vintillverkningen. Resultatet av utvecklingen är att det enkla bordsvinet har ersatts med vin av högre kvalitet. Trots den framgångsrika utvecklingen är Corbière fortfarande relativt okänt varför vinerna från området har rimliga priser.

Kvalitetsstämpeln Appellation d`Origine Contrôlée (AOC)
Vinet från Corbière har sedan 1986 kvalitetsstämpeln AOC vilket är ett system som används för att kvalitetsbestämma franska viner. Kvalitetskontrollen omfattar avkastning, läge, druvsorter, och alkoholhalt. Ett vin kan få avslag av AOC kommittén trots att uppsatta villkor följts om helhetsomdömet om vinet inte är tillräckligt bra.

Relaterade inlägg:

  1. Prisvärt och prisbelönat vin för alla tillfällen i sommar (22.5)
  2. Domaine de la Perrière lanseras i Sverige under hösten (14.8)
  3. Mont Tauch – Årets Vinmakare (5.4)
  4. Königsmosel (4.5)
  5. Königsmosel – traditionellt vardagsvin till modern asiatisk mat (3.8)