Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Vinlandet Tyskland

VIN /

Tyskland är det nordligaste av alla vinodlarländer. Man började odla vin för cirka 2 000 år sedan när de gamla romarna erövrade området som idag är Tyskland. Under medeltiden lade klosterväsendet grunden till många av Tysklands finaste vinodlingar. Man producerade utsökta lätta, friska, fruktiga och eleganta viner.

Tyskland producerar i huvudsak vita viner. Typiskt för vinerna är fruktighet och låg alkoholhalt och de har ofta en viss sötma. Rieslingdruvan har länge betraktats som den ädlaste och är den mest kända av Tysklands vita druvor. En annan vanlig druva i Tyskland är Müller-Thurgau. Rödvinsproduktionen är ganska låg i landet, men har ökat under de senaste åren. De röda vinerna är ofta mjuka, lätta och bäriga.

Medan de flesta vinländer ger sina viner en viss klasstillhörighet utefter region och tillverkningssätt utgår man i Tyskland istället efter mognadsgraden eller mustvikten när druvan skördas. Det finns fem klassificeringar: Tafelwein, Deutcher Tafelwein, Lantwein, Qualitätswein bestimmer Ansbaugebiete (QbA) och Qualitätswein mit Prädikat. Kvaliteten på vinerna i de båda högsta klasserna måste godkännas av en neutral kontrollgrupp och erhåller därefter ett provningsnummer på etiketten.

ZGM – satsar på modernisering
Producenten för Fire Mountain heter Zimmermann-Graeff & Müller (ZGM). Företaget grundades 1886 och är sedan dess familjeägt. De är en av de fem ledande vinproducenterna i Tyskland och nyligen moderniserades företaget. Idag använder de ultramoderna anläggningar i produktionen. Fokus är modern tillverkning av vardagsviner, men de tillverkar även några av Tysklands mest exklusiva och efterfrågade viner.

ZGM har ett nära samarbete med odlarna om hur de sköter sina vingårdar. På det sättet har de full kontroll på druvornas kvalitet och mognad. ZGM arbetar just med hög ambition och satsar på kvalitet, något som man kan se när de har valt att använda skruvkork på Fire Mountain. Vinet håller sig då fräschare längre och kan inte heller drabbas av korkdefekt.

Fire Mountain – smak och doft

Vinet Fire Mountain är ett torrt och runt vin. Doften är frisk och fräsch doft med inslag av lime. Smaken är fruktig och färgen är ljust halmgul. Vinet är perfekt som aperitif och tack vare dess smak av friskhet är det även ett utmärkt matvin.

Relaterade inlägg:

  1. Oktoberfest i Tyskland! (17.7)
  2. Fire Mountain är perfekt på middagsbordet (17.2)
  3. Tyska Viner (10.9)
  4. Vinerna som försäkrar kvalitet med skruvkork (8.8)
  5. Chateau Bonnet, Banrock Station och Fire Mountain (7.5)