Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Amarula Cream

SPRIT /


Användning

Amarula Cream kan drickas och användas på många olika sätt. Dels är det vanligt att dricka den naturell, alltså som den är utan något till eller i glaset. Det är även populärt att dricka Amarula Cream on the rocks eller med krossad is som svalkande drink eller aperitif.

Den runda krämiga smaken gör att likören även passar bra som avec till kaffet eller i kaffet, en så kallad Amarula Coffee.

Även i drinkar och cocktails fungerar Amarula Cream bra, eftersom det är en gräddlikör så får alla drinkar lite milkshakekaraktär.

Slutligen används Amarula Cream med fördel i efterrätter. En mycket enkel och god variant är att bara ringla Amarula över en god vaniljglass. Men det finns även många mer avancerade efterrätter som förhöjs med Amarula Cream som ingrediens.

Kuriosa

• Barken på Marulaträdet används av urbefolkningen i södra Afrika till att ta reda på vilket kön ett ofött barn har samt till att bota magont och mässling.

 • Efterfrågan på Marulafrukterna är stor. Förutom till Amarula Cream används de för att göra sylt och marmelad, de fryses och blir som en sorts ”is-glass” och de äts färska som de är. Tyvärr går frukterna inte att få tag på i Sverige.
 • Marulafrukterna innehåller stora mängder C-vitamin.
 • Zulufolket anser att trädet är magiskt, därför skyddas det både av sedvänjor och lagstiftning.
 • Zulufolket kallar ofta Marulaträdet för bröllopsträd, och det är vanligt att bröllop förrättas i skuggan av trädets grenar.
 • Ett enda Marulaträd kan bära upp till 10 000 frukter samtidigt.
 • Elefanter vallfärdar till Marulaträden när frukterna mognat. De är speciellt förtjusta i fallfrukten som börjat jäsa och därmed fått en sötare smak och även innehåller lite alkohol. Därför kallas frukten även för Elefantfrukt.

Relaterade inlägg:

 1. Recept med Amarula (32)
 2. Trädet Amarula (31.4)
 3. Cocio Cappuccino-drinkar för vuxna (6.6)
 4. Härliga kaffedrinkar med Baileys® (4.2)
 5. Heta och coola drinkar (4.1)