Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Ardbeg – kännarnas hemlighet på väg att avslöjas

SPRIT /

Single malt whisky ökar i popularitet i Sverige, men det finns fortfarande några hemligheter som de riktiga whiskyfantasterna hållit för sig själva.
Den mytomspunna Ardbeg är en sådan. Men en månad efter att Ardbeg Ten Years Old introducerats i det ordinarie sortimentet på Systembolaget hade försäljningen gått upp med 400 procent.

Ardbeg är ett destilleri som bland många av de allra kunnigaste whiskyexperterna anses göra världens bästa whisky. Många blenders håller också Ardbeg som sin favorit och smaken beskrivs som den rökigaste men samtidigt den mest balanserade whiskyn i världen.

Ardbeg Ten Years Old är dessutom ofiltrerad vilket innebär att så många smaker som möjligt finns kvar. Den har funnits sedan maj 2000 i beställningssortimentet på Systembolaget, men har varit en väl bevarad hemlighet bland svenska whiskykännare. En hemlighet som nu är på väg att läcka ut.

Försäljningen av Ardbeg Ten Years Old ökade med 400 procent när den kom ut i ordinarie sortimentet i april. Jag är faktiskt förvånad eftersom det är en whisky som tidigare bara varit känd bland experter, säger Richard Keller, produktchef för Ardbeg.

Det finns en förening för Ardbeg-älskare som kallas The Ardbeg Committee och där är
1 097 svenskar medlemmar. En otroligt hög siffra eftersom det gäller en av de hittills bäst bevarade hemligheterna i whiskyvärlden.

Svenskarna tar sitt single malt-intresse på allvar och kunskap om regioner, destillerier och historia är lika stor del av intresset som att konsumera den gyllene drycken. Och nu verkar det som att även Ardbeg med sin brokiga historia har upptäckts, säger Richard.

Fakta Ardbeg Ten Years Old
Artikelnummer: 513
Pris: 449 kr
Alkoholhalt: 46 %
Beskrivning: Ljust gul färg. Stor, mycket rökig doft med ton av fat, tjära, jod och ljung. Fyllig, robust, påtagligt rökig smak med inslag av fat, tjära, tång och vanilj. Smakrik.

Relaterade inlägg:

  1. Historien om Ardbeg (18.7)
  2. Whiskyfavoriten Ardbeg utökar sitt sortiment (18.2)
  3. Efterfrågad single malt lanseras i Sverige (7.4)
  4. Whisky – den nya dryckestrenden bland kvinnor (5.6)
  5. The Macallan 12 years old (4.8)