Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Städer värda att besöka för deras drycker

DRYCK /

Gillar man drycker så blir Sverige snabbt lite litet. Visst är det gott med Nils Oscar och Bredarö Bitter och annan hantverksmässigt tillverkad öl, och visst gör Brunneby och andra gårdsmusterier god saft. Men sedan tar det stopp. Nog för att vi har bra kaffe i Sverige numera, men det odlas ju knappast några kaffebönor här. Är man intresserad av drycker kan det därför vara idé att boka in en resa till någon av världens stora dryckesmetropoler. Att hitta billiga flygbiljetter är inte så svårt, tack vare internet. Här är några städer som kan vara intressanta.

Epernay

Epernay ligger i distriktet Champagne i nordöstra Frankrike, som är känt för det mousserande vinet med samma namn. Det är inte den största staden i Champagne, men det är den där de flesta av de stora champagnehusen, bl.a. Moët et Chandon och Nicoals Feuillatte, har sin tillverkning. Det var även utanför

Epernay som munken Dom Perignon upptäckte metoden för att göra vinet bubblande.
Är man mer ekonomiskt lagd kan man istället besöka Bourgogne, som ligger söder om Champagne. Här görs det mousserande vinet crémant de Bourgogne, på samma druvor som champagne, men till ett betydligt lägre pris.

Poznan

I denna stad i västra Polen görs världens bästa vodka, Wyborowa. Många svenskar skryter om Absolut, men i jämförelse med riktigt bra polsk och rysk vodka smakar det svenska brännvinet som mäsk. Ni kommer aldrig att dricka en bättre vodka än denna, och eftersom den är så extremt ren kommer ni antagligen att komma ihåg det efteråt också.

Prag

Om svenskar fortfarande skryter om Absolut Vodka så skryter de i alla fall inte om Pripps Blå när de befinner sig utomlands. Det beror på att Systembolaget numera är duktig på att ta in bl.a. tjeckisk öl. Prag är utan någon som helst konkurrens världens bästa ölstad.

Relaterade inlägg:

  1. Intresset för drycker kopplade till högtider ökar
  2. Se till att fira nyåret på rätt sätt
  3. La Grande Dame
  4. Ny kvalitetsvodka lanseras
  5. Karlsson’s GOLD utsedd till en av världens bästa spritsorter 2008