Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Se till att fira nyåret på rätt sätt

VIN /

Fest med kompisar eller när man firar in det nya året är tillfällen då man gärna skulle vilja imponera när man öppnar Champagnen. Att slippa se korken flyga iväg eller vinet skumma över. Veuve Clicquot Ponsardin lär dig glänsa med sin steg-för-steg guide över hur en flaska Champagne öppnas på rätt sätt. Den lite mer vågade kan ju dock alltid prova att hugga av halsen med en sabel….

Champagne är en elegant dryck som passar perfekt under festigheter, jubileum eller nyårsfirande. Fest och Champagne har följts åt genom historien och vinerna har blivit den främsta festsymbolen. En perfekt dryck att skåla med! Men det är en konst att kyla, öppna och servera Champagne utan att vinet sprutar eller korken försvinner bland folkmassan.

Hur man öppnar en flaska Champagne

Innan en Champagneflaska öppnas är det bra om den får stå upprätt i cirka 15 minuter. Trevligt är också om man presenterar Champagnen för gästerna med etiketten väl synlig så att gästerna vet vad för Champagne som kommer att serveras.

 1. Lossa folien och skruva av ”metallskyddet”.
  2.    Fatta ett stadigt tag om halsen med tummen på korken och vrid flaskan med andra handen. Korken pressas ut av trycket.
  3.    Låt korken lugnt glida ur flaskan utan smäll. Fortsätt att hålla flaskan lutande så att inte vinet skummar över.
  4.    Sätt tummen i flaskans botten när du häller upp.

Lite mer vett och etikett
Champagne ska drickas kyld men inte iskall. Alltför hård kylning gör att vinet får svårt att avge sina aromer och smaker. Serveringstemperatur för Champagne är 6–8 grader. För att en Champagne ska kunna njutas till fullo måste den få det glas den förtjänar. Den ideala formen på glaset ska likna en utdragen smal tulpan för att ge bubblorna rum. Fyll glasen till max 2/3 så att inte vinet skummar över.

Relaterade inlägg:

 1. Rydbergs på nytt sätt (19.1)
 2. Königsmosel – traditionellt vardagsvin till modern asiatisk mat (14.1)
 3. Höj smakupplevelsen med Champagne till maten (13.8)
 4. Bourgogne Chardonnay 2000 perfekt till vårens primörer (11.3)
 5. Château Coucheroy 2000 – vin som lämpar sig bra till smakrika rätter (11.3)