Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

La Grande Dame

VIN /

La Grande Dame är champagnehuset Veuve Clicquots prestigemärke. La Grande Dame lanserades 1972 för att hedra vinhistoriens största och mäktigaste kvinnor Madame Clicquot (känd som gula änkan) och för att fira champagnehusets tvåhundraårsdag.

Redan år 1962 beslöts att framställa denna prestigefyllda champagne. Druvor från åtta Grand Crux valdes ut och i åtta år lagrades champagnen. Idag är La Grande Dame känt som en prestigechampagne som håller världsklass. Goda recensioner återkommer regelbundet. Enastående, en smaksensation, imponerande, oerhört elegant och prisvärt är några egenskaper som beskrivs av vinskribenter.

Framställning
La Grande Dame är gjort på de bästa druvorna från några av världens bästa växtplatser. Detta vin är till största delen tillverkat av den röda druvan Pinot Noir som pressas mycket försiktigt för att inte färgpigment från skalen ska följa med i musten. Efter alkoholjäsningen genomgår vinet en malolaktisk jäsning vilket innebär att de hårda äppelsyrorna omvandlas till mjuka mjölksyror. Därefter buteljeras vinet och genomgår en andra jäsning för att kolsyra ska bildas. Slutligen lagras Champagne innan jästfällningen avlägsnas ur flaskan.

Vill man köpa en Champagne för att lagra är La Grande Dame den rätta. Producenten har medvetet anpassat tillverkningen för att få perfekt lagringspotential. Vinet klarar utan problem att ligga i 15 år vid bra lagringsförhållanden. Champagnen går givetvis också utmärkt att dricka redan idag.

På systembolaget
La Grande Dame 1993
La Grande Dame 1995
La Grande Dame Rosé 1988

Relaterade inlägg:

  1. Veuve Clicquot Ponsardin (15.1)
  2. Se till att fira nyåret på rätt sätt (12.3)
  3. Höj smakupplevelsen med Champagne till maten (7.2)
  4. Världens mest prestigefyllda blindprovning är avgjord (7.1)
  5. Pom pom girl (6.9)