Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Mat och dryck påverkar tänderna

Många tänker mycket på hur maten och drycken ska påverka vår kropp och vilken mat som orsakar fetma, hjärt- och kärlsjukdomar eller andra problem. Men kanske borde fler av oss tänka på hur tänderna och tandköttet påverkas av allt vi stoppar i oss. Vi har ju trots allt bara en uppsättning tänder som vi ska kunna ha livet ut. Här får du därför tips på hur du kan undvika att mat och drycker förstör dina tänder!

Det är alltid bra att ha koll på hur maten och drycken påverkar oss, och att vara försiktig när det gäller munhygien är klokt och bäddar för en härligare ålderdom. Distriktstandvårdens tandläkare finns på bra mottagningar i Stockholm som man kan gå till för att göra regelbundna kontroller och få tips om hur man kan förebygga erosion och andra skador. Det är också viktigt att hålla rent i munnen och ha rutiner för hur du sköter tänderna. Men se upp med att borsta tänder inom 30 minuter efter att du ätit något surt, för annars finns risken att du borstar bort emaljen!

Idag vet man att sura drycker påverkar tänderna väldigt mycket. Det är till och med värre att dricka juice än att dricka läsk, om man ser till tandhälsan. Sura drycker som juice fräter nämligen på emaljen och kan orsaka erosion, vilket har visats bli ett vanligare problem bland unga. Om en dryck har PH-värde under 5,5 löser den upp emaljen på tänderna. Det som är så bedrägligt är att många dricker juice för att vara nyttiga, men tänker inte på att de kan få problem i framtiden med dåliga tänder och dåligt tandkött. Mineralvatten, vin och saft faller också in i den farliga kategorin som fräter på emaljen, men man behöver inte helt sluta dricka dessa goda drycker. Tänderna klarar en viss mängd syreattacker per dag, se bara till att inte dricka så ofta och att svälja snabbt så att du inte har kvar vätskan i munnen. Och man kan alltid dricka ur sugrör när man har chansen för då utsätts inte tänderna lika mycket av surheten.

Sur frukt, salladsdressing och syrliga karameller är exempel på riktiga nedbrytare av emaljen. Undvik också att småäta – tänderna klarar bara mellan fem och sex stycken syreattacker per dag, så begränsa dig till dina sex mål om dagen så klarar sig tänderna fint!

Relaterade inlägg:

  1. Andra källor om Mat & Dryck
  2. Kärna av mentol lindrar halsont
  3. Städer värda att besöka för deras drycker
  4. Vin till maten
  5. Gasolgrill för vinterkött