Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Kort om Tapioka (Manihot esculenta)

MAT /

Tack vare den unika rotfrukten ”Tapioka” har alla korvar och pålägg i GOLs lätta CharkuLätt serie en låg fetthalt men är samtidigt smakrika. Tapioka som även kallas för ”Cassava”, Maniok eller Yuca kommer ursprungligen från den tropiska delen av Sydamerika, där den under nära 5000 år varit en viktig kulturväxt. Först i slutet av 1700-talet kom den till Asien. På Java, där den nu spelar en stor roll, introducerades Tapioka först i början av 1800-talet. Idag odlas den i stora delar av det tropiska området med Brasilien och Thailand som största producenter. Tapioka är basmat i många länder i Asien, Afrika och Central- och Sydamerika. I Sydamerika är den dock mer känd som yuca. Tapioka importeras till Sverige hela året från Syd- och Mellanamerika.

Tapiokaplantan är en buske som kan bli upp till 5 meter hög. Knölarna är rotknölar med upplagringsnäring. Varje knöl kan väga hela 10 kg, men vanligast är omkring 2 kg. Ytterst har kölarna ett korklager. Under det finns ett barklager med stärkelse och underst ett vedartat lager, även det med stärkelse. Mellan bark och ved finns en silväv som innehåller en glukosid, linamarin. Denna glukosid omvandlas lätt till blåsyra, som är mycket giftig. Kokning eller rostning gör att blåsyran försvinner, Tapioka kan därför inte ätas rå.

Knölarna skalas och kokas mjuka hela eller i mindre bitar. Kokt Tapioka påminner om potatis i konsistensen, men har lite mer tuggmotstånd. Den passar t ex bra i grytor för den kokar inte sönder på samma sätt som potatis.

Kokt Tapioka kan precis som andra rotknölar ätas som tillbehör till kött-, fisk- och grönsaksrätter eller stekas i stekpanna. Tapiokan har även visat sig vara ett bra substitut för fett eftersom den har liknande ph-värde, smak och egenskaper som vanligt fett. Tack vare den sydamerikanska rotknölen har alla CharkuLätt charkuteriprodukter låg fetthalt samtidigt som de behåller en utmärkt smak och konsistens.

(Källa: Frukt och Grönt Främjandet)

Relaterade inlägg:

  1. Kort om Juicy Fruit, Big Red och Doublemint
  2. Kort om whisky
  3. Kort om Rémy Martin
  4. GOl Pölser
  5. IDEE KAFFE är ett aromatiskt kaffe med hälsofrämjande egenskaper