Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Kort om Rémy Martin

SPRIT /

När Rémy Martin grundade sitt företag i Frankrike 1724 hade han redan omfattande kunskaper i konsten att tillverka vin. Rémy Martin var påläst om druvor och växtförhållanden. Han förstod hur mycket traditioner spelar in och visste hur viktig tiden var för att få fram en högkvalitativ produkt. 1924 tog André Renaud över ansvaret för Rémy Martin. Han beslutade sig tidigt för att satsa på att öka produktens kvalitet och höja företagets anseende.

Ökad kvalitet
Genom sin hustrus familj fick André tillgång till stora lager av förnämligt lagrad cognac från de allra finaste vingårdarna vilket höjde kvaliteten på cognacen från Rémy Martin avsevärt. Sedermera blev André också den första cognacstillverkaren som uteslutande tecknade kontrakt med vinodlare från de två mest ansedda distrikten, Grande Champagne och Petite Champagne. Kontrakten säkerställer att Rémy Martin alltid har tillgång till bästa möjliga druvdestillat, så kallad eau-de-vie.

André var också den första som lyfte fram beteckningen Fine Champagne på allvar. För att få använda den prestigefyllda beteckningen får endast eau-de-vie från områdena Grande Champagne och Petite Champagne användas, och minst 50 procent av druvorna måste komma från området Grande Champagne. Rémy Martin är fortfarande den enda cognacstillverkaren som kan ange Fine Champagne Cognac på samtliga flaskor.

Höjt anseende

André Renaud var även ett geni på marknadsföring. Han såg bland annat till att ett antal cognacsexperter fanns på plats på de olika marknaderna och bearbetade befintliga och potentiella kunder. Han insåg tidigt att den asiatiska marknaden skulle komma att bli viktig och var en av få som satsade stort där. Satsningen lyckades, Rémy Martin växte i snabb takt, och snart var man ett av de riktigt stora cognacshusen.

Rémy Martin idag

Då Rémy Martin har långtidskontrakt med cirka 500 odlare och ett stort antal destillatörer som i sin tur arbetar med 1 200 odlare, kan Rémy Martin idag styra sina inköp av högkvalitativa druvor och cognac in i minsta detalj. Man säljer 16 miljoner flaskor cognac varje år och omkring 96 procent av produktionen går på export till drygt 160 länder.

Inne på Rémy Martins ägor ligger tunnbinderiet Seguin-Moreau som är världens mest berömda tunnbinderi. Faten tillverkas uteslutande av ek från Limousin för det rika innehållet av tanniner och vanilj i träet. För att säkerställa tillgången på Limousinek för kommande generationer ser man till att återplantera ett nytt träd för varje träd som avverkas. Faten är hopsatta endast av metallband för att cognacen inte ska komma i kontakt med något annat än Limousinträet, vilket skulle påverka slutprodukten.

André Renaud lyckades med sina föresatser. Cognacshuset Rémy Martin har idag högt anseende runt om i världen och produkten håller hög kvalitet. Rémy Martin har rykte om sig att göra lättillgänglig mjuk och frisk cognac och cognacshusets V.S.O.P är också världens mest sålda VSOP.

Relaterade inlägg:

  1. Sortiment Rémy Martin (37.3)
  2. Kort om whisky (18.5)
  3. Only Rémy Dinner (18.3)
  4. Kort om Juicy Fruit, Big Red och Doublemint (17.1)
  5. Kort om Tapioka (Manihot esculenta) (17.1)