Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Kanelbullen – en fikafavorit

FIKA /

Kanelbullen är ett av våra mest folkkära bakverk och det sägs att den första kanelbullen bakades i Sverige redan efter första världskrigets slut då tillgången på livsmedel ökade. Det dröjde emellertid ända till 1950-talet innan kanelbullen introducerades i de svenska köken. Husmödrarna satte då en ära i att skapa dekorativa modeller och variationen var stor. Kanelbullen som vi idag känner den har sitt ursprung i 1960-talets Sverige.

Kanelbullens Dag
1999 instiftade Hembakningsrådet Kanelbullens Dag i samband med att de firade 40-år. Sedan dess hyllas kanelbullen årligen den 4 oktober genom att vi över hela landet bakar och framför allt äter kanelbullar under dagen.

Fika – en unik sysselsättning
Fika är ett unikt ord för det svenska språket och det finns inte någon exakt översättning till andra språk. Grundbetydelsen sägs vara att dricka kaffe, men idag är det också synonymt med att till exempel dricka saft och äta en god bulle. Ordet har också vidareutvecklats och man kan höra uttryck som morgonfika, fika på maten, snabbfika och så vidare.

Ordets uppkomst är ett omdiskuterat ämne och teorierna går isär. En av de mest kända teorierna är att fika härstammar från försvaret och är en förkortning av försvarets inköpsavdelning. Militärernas kaffemuggar märktes med förkortningen ”fika” och ordet blev snart synonym med kaffepauserna.

En annan teori är att ordet fika kommer från den stockholmska backslangen eller Malungs skinnarbetares hemliga språk – skinnarmålet. I de gamla bygdemålen kastades stavelser om för att få orden att verka oförståliga för utomstående. I det här fallet var det kaffe, eller kaffi, som fick en omgång och blev ett av svenskarnas mest omtyckta ord – fika.

Fika – då och nu

Förr var fika synonymt med att bjuda in vänner och väninnor till hemmet för en fika under eftermiddagen. Det bjöds då på kaffe som dracks ur spröda små koppar och till detta åt man hembakade bullar.

Idag har fikat blivit något trendig som vi gör både i och utanför hemmet. Cafékulturen växer och det finns både små caféer och stora kedjor som håller öppet långt in på kvällarna. Vi samlas i läsecirklar för att diskutera och fika, studerar över en fika och avslutar shoppingrundan med en fika. Vi väljer mellan olika kaffedrinkar i stora glas samt te, smoothies och juicer. Till detta bullar och kakor efter smak. Caféer är trendkänsliga och från att under några år erbjuda överdimensionerade bakverk är det senaste små och förädiskt goda bullar och kakor. Att fika är ett sant nöje i ständig förändring efter samhällets levnadsmönster.

Relaterade inlägg:

  1. Liten och naggande god
  2. Café Colour Cookies för de yngre