Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

”Wood Finishes” är den senaste utmaningen

SPRIT /

Skottarnas egen favoritwhisky, Glenmorangie, utvecklade för några år sedan en ”Wood Range” som komplement till det ordinarie utbudet. Det väckte ingen större uppmärksamhet bland svenskarna då, men sedan intresset och kunskapen om single malt whisky ökat har det förändrats.

Glenmorangie är framför allt känt för sin klassiska Glenmorangie 10 Y.O. som är stor i Sverige och som faktiskt är Skottarnas egen favorit. Mindre känt är Glenmorangies starka intresse för fatlagringsmetoder. Ett resultat av deras innovativa fatlagringsmetoder är deras Wood Range som innehåller: Glenmorangie Madeira Wood Finish, Glenmorangie Port Wood Finish och Glenmorangie Sherry Wood Finish. Dessa varianter har först lagrats i bourbon-fat i 10 år för att sedan läggas i Madeira-, Portvins- eller Sherryfat i upp till 18 månader för att få sin speciella smak.

De senaste 10 åren har single malt whiskyns popularitet ökat markant i Sverige och svenskarna har under dessa år också lärt sig mycket om whisky. Fortfarande finns stor nyfikenhet och en vilja att lära sig mer.

Bland de som dricker whisky är Glenmorangie 10 Y.O. sedd som en av klassikerna. Nu börjar även intresset för de smaklagrade varianterna öka, de har en annorlunda karaktär och är ett spännande komplement för de som har ett genuint intresse för whisky, säger Richard Keller, produktchef för Glenmorangie.

Glenmorangies Wood Range passar bra som avec till kaffet och cigarren efter middagen. De kan drickas som de är eller blandas med lite vatten vilket framhäver de komplexa smakerna.

Kort om Glenmorangie
Glenmorangie är Skottlands största single malt whisky. Destilleriet är känt för sitt starka intresse för utveckling av fatlagringsmetoder och kvalitet. Den speciella karaktären kommer bland annat från den egna källa ”Tarlogie Springs”. Vattnet filtreras genom sandsten i 100 år innan det når källan där vattnet till framställningen av Glenmorangie hämtas. Glenmorangie 10 YOär en av svenskarnas favoriter.

Artikelnummer på Systembolaget:
Glenmorangie Madeira Wood Finish: 8047601 596 kronor
Glenmorangie Port Wood Finish: 8047801 596 kronor

Relaterade inlägg:

  1. The Famous Grouse Port Wood Finish (18.2)
  2. Glenmorangie Port Wood Finish – mjuk men manlig (18)
  3. En sötare whisky med tydliga inslag av port (16.1)
  4. Historia Glenmorangie (14.4)
  5. Klassikern The Famous Grouse lanseras i ny modern design (9.3)