Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Historia Glenmorangie

SPRIT /

Destilleriet Glenmorangie – skottarnas favorit
Glenmorangie är skottarnas egen favoritwhisky, den klassiska Glenmorangie 10 Y.O. är den mest sålda i Skottland.

Destilleriet grundades 1893 av Roderick Macdonald och Alexander Muir och företaget hette då Macdonald & Muir. 1996 bytte destilleriet namn till Glenmorangie som betyder ”stillhetens dal” på gaeliska.

Glenmorangie ligger i utkanten av Tain i whiskydistriktet Northen Highlands som tillhör Highland, den största regionen i Skottland både till yta och antal destillerier. Glenmorangie är ett av få destillerier som fortfarande är familjeägt, familjen Macdonald äger fortfarande den största delen.

Glenmorangie står för hög kvalitet och har satsat på kontroll över hela tillverkningsprocessen. Bland annat odlar de eget korn på fälten runt destilleriet samt hämtar vattnet till tillverkningen från en egen källa.

Tarlogie Springs

I ”The Tarlogie springs”, som källan kallas, filtreras vattnet genom sandsten i över 100 år innan det når själva källan. Det hårda och mineralrika vattnet bidrar i hög grad till Glenmorangies speciella karaktär. För att försäkra sig om att källan inte förorenas eller påverkas på annat sätt har Glenmorangie köpt cirka 650 tunnland mark runtomkring The Tarlogie Springs.

16 män
Trots att Glenmorangie säljs i över 130 länder och är den mest sålda whiskyn in Skottland, så är det ett av de mest traditionella destillerierna i Highland. Destilleriet hade från början 16 anställda med olika ansvarsområden och olika yrkeskunnande för att framställa whiskyn, de kallades ”The Sixteen Men of Tain”. Glenmorangie har hållit fast vid traditionen och det är fortfarande 16 personer som ansvarar för framställningen av whiskyn.

Wood management

Glenmorangie är känt för att tillverka den mest sålda single malt whiskyn i Skottland, Glenmorange 10 Y.O., men även för sitt intresse och sin forskning kring fatlagring. Destilleriet har genom lagring i olika fat tagit fram smakvarianter, idag finns Glenmorangie med Madeira, Port och Sherry Finish. Detta kallas ”wood management”.

Relaterade inlägg:

  1. Glenmorangie 18 Y.O. på Systembolaget i höst (17.9)
  2. Faktablad Ramlösas historia (17.5)
  3. Glenmorangie Port Wood Finish – mjuk men manlig (17.4)
  4. Gordon’s Gins historia (16.9)
  5. Campbell Historia (16.1)