Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Campbell Historia

MAT /

Campbell Soup Company är världens största producent av soppa. Företaget tillverkar och säljer flera kända varumärken som säljs i 120 länder, bland annat Campbell’s, Godiva, V8, Home Pride och Pepperidge Farm. Med ständig fokus på kvalité och utveckling av främst soppor har företaget skaffat sig en unik ställning hos konsumenter världen över. Campbell Soup har idag cirka 22 000 anställda och en omsättning på SEK 65 miljarder.

Campbell Soup Company grundades redan 1869 i New Jersey av frukthandlaren Joseph Campbell och kylskåpstillverkaren Abraham Anderson. Företaget vars ursprungliga namn var Joseph A. Campbell Preserve Company producerade bland annat konserverade tomater, grönsaker, gelé och soppor på burk.

1897 uppfann företaget kondenserade soppor. Genom att avlägsna vattnet i de konserverade sopporna sänkte man kostnaderna för paketering, frakt- och lagerkostnader avsevärt. Framgången med de nya sopporna blev så stor att företaget 1922 tog in ”Soup” i företagets namn. Året därpå lanserade företaget den världsberömda röd-vita Campbell-etiketten. En av företagets chefer fick idén när han såg ett amerikanskt fotbollslag med dessa färger.

Även svenskarna älskar Campbell’s soppor. Sedan Campbell’s soppor introducerades i Sverige på 1960-talet har de etablerat sig väl på den svenska dagligvarumarknaden. De röd-vita soppburkarna har gjort sig väl kända i samtliga nordiska länder. Detta beror till stor del på soppornas höga kvalité men även på de kända avbildningarna på Campbell’s etiketter och förpackningar som Andy Warhol – popkonstens mest betydelsefulla och uppmärksammade konstnärer – målade under 60- och 70-talen.

I Sverige finns Campbell’s soppor i flera olika smaker med hög kvalitet. Samtliga produkter är producerade enligt svenska recept som är anpassade efter nordiska krav och smakpreferenser. Samtliga soppor är kondenserade soppor, det vill säga att de skall spädas med lika delar vatten och/eller mjölk. Campbell’s soppor är även utmärkta att använda i matlagningen, t ex i gratänger, stuvningar med mera.

Det nordiska sortimentet är uppdelat i två segment: dels Classics som utgörs av klassiska smaker, dels International – som består av spännande smakrika soppor.

Campbell’s Classics: Champinjonsoppa, Consommé, Hummersoppa, Kantarellsoppa, Kycklingsoppa, Oxsvanssoppa, Räksoppa, Sparrissoppa och Tomatsoppa.

Campbell’s International: Gulaschsoppa, Kyckling Tandoori, Thaisoppa och Tomat Basilika.

Relaterade inlägg:

  1. Campbell Soup Sweden AB
  2. Ostens historia
  3. Historia Glenmorangie
  4. Mer grönsaker i nya Balanssopporna
  5. Faktablad Ramlösas historia