Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Gordon’s Gins historia

SPRIT /


Historik

Hugh Williams, Master Distiller Gordon’s®, sa ” Att destillera Gordon’s® gin handlar inte bara om att balansera örter, kryddor och rent vatten. För över 200 år sedan tog Alexander Gordon fram det perfekta ginreceptet med samma rena och karakteristiska smak som uppskattas än idag. Vi använder oss fortfarande av hela örter och kryddor, inga tillsatser. Denna kunskap är en konstform, inte en vetenskap”.

Nedan följer en kort historik över Gordon’s® & Tonicens historia.

Ginens historia
Medeltiden: Det var de italienska munkarna som först upptäckte enbärets läkande krafter efter destillering. Än idag plockas enbären i Toscana, men endast 10 procent av dem anses vara goda nog för Gordon’s® gin. Vilket innebär att de odlare som väljs ut av Gordon’s® blir väldigt stolta.

1400-talet: På slutet av 1400-talet tillsattes enbär i en drink kallad genever (efter det franska ordet för enbär). Engelska soldater upptäckte enbären på en av många resor, för att göra det enkelt för sig kortade de av ordet och enbären (genever) kallades istället för gin.

1600-talet: 1690 tillsatte William of Orange den engelska tronen och tillsammans med sin fru Mary bannlyste han all import av vin och whisky och uppmanade istället folket att dricka drycker som gin. Ginen blev snart en drink som stod för patriotism och välställdhet.

1700-talet: På 1700-talet var inte ginens konsistens så som den är idag, utan den var tjock, sirapsaktig, sötad och utan några tillsatser av enbär. Staten blev tvungen att agera och arbetade för att förbättra ginens kvalitet och förbjöd därmed hemmagjord sprit.

Alexander Gordon och London Dry Gin

Alexander Gordon var en man med ett mål. Samtidigt som män som kapten James Cook upptäckte Nya Zeeland utforskade Alexander Gordon den botaniska världen för att kunna tillverka Gordon’s® gin. Han försökte med flera olika ingredienser innan han tillsist valde en blandning som han kallade Special London Dry Gin, året var 1769. Ginen var av högsta kvalitet, med endast de bästa ingredienserna och utan något tillsatt socker, vilket vanligtvis används i gin för att balansera ut den grova och obalanserade spriten. Gordon’s® gin destillerades tre gånger för att bli extra torr och ren, vilket på den tiden var en sensation. Senare samma år öppnade Alexander Gordon ett destilleri i Clerkenwell, London. Precis som etiketten på flaskan löd så var ginen speciell, destillerad i London och torr. Receptet är än idag detsamma som det var 1769.

Det är endast 12 personer i världen som kan receptet på Gordon’s® gin. Bland ingredienserna finns enbär, citrus och olika örter och kryddor, resten är en hemlighet. För att få den karakteristiska och sofistikerade smaken av Gordon’s® gin används hela bär och örter (istället för de billigare extrakten) som lagrats i 18 månader. I över 200 år har receptet hållits hemlig.


Flaskorna

På 1800-talet var inte glasteknologin som bäst, därför var det bara möjligt att massproducera grönt glas och Gordon’s® gins karakteristiska gröna flaska skapades. 1908 fick Gordon’s® gin sin första stora exportbeställning till Australien och för att fira detta togs en limiterad glasflaska fram. Flaskan var gjord i klart glas och blev en sådan succé att Gordon’s® bestämde att i framtiden skulle alla flaskor som går på export vara i perfekt klart glas medan de flaskor som säljs i Storbritannien alltid ska vara traditionellt gröna.

År 2006 får flaskan i klart glas en ny och moderniserad design. Färgerna rött och gult, som är starkt förknippade med Gordon’s® gin är kvar medan flaskans logotype och form får en modernare framtoning.

Gordon’s® & Tonic

Precis som många uppfinningar var den första Gin & Tonicen både en slump och en genialisk idé. I Indien drack man dagligen en dos av kinin för att skydda sig mot malaria. Den bittra smaken blev mer drickbar genom att man tillsatte soda vatten och citronsaft. När engelsmännen återvände till Storbritannien var det många som tog med sig en del av denna ”exotiska” dryck och år 1858 skapades världens första cocktail, vars ingredienser bestod av Gordon’s® London Dry Gin och tonic water. Denna drink är idag en riktig klassiker och 99 stycken Gordon’s® & Tonic serveras varje minut världen över!

Relaterade inlägg:

  1. Historia Glenmorangie (19)
  2. Campbell Historia (17)
  3. Ostens historia (16.8)
  4. Faktablad Ramlösas historia (16.6)
  5. Gordon’s® gin – en populär klassiker i ny modern design (10.1)