Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

André Lurton – en av de skickligaste vinmakarna i världen

VIN /

André Lurton är Bourdeauxs största slotts- och vingårdsägare. Han är en legend inom vinbranschen som har utvecklat vitvinsproduktionen i Bourdeaux till att idag leverera kvalitetsviner.

André Lurtons karriär som vinproducent började 1953 då han tog över delar av ansvaret för firman Les Vignobles. Då var efterfrågan på vita Bourdeaux-viner minimal och den ekonomiska situationen dålig. Några år senare drabbades dessutom regionen av den värsta frosten någonsin och stora arealer vinodlingar slogs ut. För vinodlarna var det en svår och tuff tid med nästan inga skördar alls. Trots den svåra tiden gav André inte upp utan istället började han investera i mark och slott. Tidigt förstod han vikten av att framställa kvalitetsviner och bestämde sig för att satsa på de vita vinerna som då ansågs vara tråkiga och anonyma. Tack vare hårt arbete och intresse för teknik och fatlagning var detta början på en förbättring av vitt vin från Bourdeaux och starten för vitvinsrevolutionen tog fart. André förvandlade de misskötta egendomarna som han köpt till att bli slott som idag tillverkar kvalitetsviner som anses tillhöra de bästa i världen.

Vindistriktet Bourdeaux
Bourdeaux ligger i sydvästra Frankrike. En plats som anses vara idealiskt för vinodling. Det svala klimatet ger vinerna en hög syra och friskhet. Världen över har man sökt efterlikna dessa viners personlighet, men ingenstans har man lyckats med detta. De vita vinerna framställs ofta av druvan Sauvignon Blanc som bas. De kan blandas med de vita druvorna Semillon och Muscadelle. De röda vinerna framställs av Cabarnet Sauvignon, Merlot, Cabarnet Franc, Malbec och Petit Verdot. Viner från Bourdeaux utvecklas hela tiden och hårdare konkurrens har stimulerat producenterna till en fortsatt intressant utveckling.

Bourdeaux är ett av världens största vindistrikt för kvalitetsviner.

Relaterade inlägg:

  1. Rekommenderas av bartenders världen över (16.2)
  2. McVitie’s Digestive – världen runt (16.2)
  3. Såsrecept från hela världen (16.2)
  4. Château Coucheroy 2000 – vin som lämpar sig bra till smakrika rätter (16)
  5. Tyska Viner (7.1)