Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Whisky gick under klubban – pengarna doneras till den svenska orren

SPRIT /

Idag arrangerades Skandinaviens första renodlade whiskyauktion. Bland den whisky som auktionerades ut fanns The Macallan 1967 Fine & Rare, skänkt av The Edrington Group. Whiskyn gick för 14 444 kronor och pengarna doneras oavkortat till Svenska Ornitologiska Föreningen och deras arbete för orren vars population minskar.

The Edrington Group står bakom varumärken som The Famous Grouse, The Macallan och nu också The Black Grouse som lanseras på Systembolaget i april. I Skottland har The Edrington Group sedan länge verkat för att stödja moripan som pryder The Famous Grouse förpackning, i Sverige kommer man att verka för att bevara den minskande populationen av orrar som en del i arbetet kring The Black Grouse (Black Grouse är det engelska namnet på orre).

Till auktionen, som genomfördes under The Famous Cruise*, skänkte The Edrington Group därför två flaskor The Macallan 1967 Fine & Rare** i storlekarna 70 cl och 5 cl som gick för 12 880 kronor respektive 1 564 kronor. Totalt kommer således 14 444 kronor att skänkas till SOF, Svenska Ornitologiska Föreningen.

Orren har en lång historia i Sverige, under 1700-talet var det en vanlig matfågel och idag räknas orren som en av våra mest värdefulla jaktfåglar tack vare sitt välsmakande kött.

¬– Orren har en lång historia i Sverige och vi vill såklart att den skall finnas kvar även i framtiden. Det känns därför väldigt kul att vi kan stödja arbetet för att bevara orren i Sverige och föra vidare den fina traditionen från Skottland där man har gjort mycket för moripan. Beståndet av orrar minskar stadigt och i slutet av 1990-talet uppskattades antalet till 170 000 vilket kan jämföras med att det under andra världskriget sköts upp emot 100 000 orrar per år i Sverige, säger Richard Viitanen, Marketing Manager Edrington Brands, Maxxium Sweden.

Auktionen leddes av Martin Green som sedan länge arbetar med auktioner av just whisky.

– Tidigare var whisky ofta inkluderat i andra dryckesauktioner men 1989 genomfördes den första dedikerade whiskyauktionen och jag hade äran att få arrangera och leda den. Därför känns det fantastiskt att även få vara med vid den första dedikerade whiskyauktionen som äger rum i Skandinavien, säger Martin Green, Whisky Consultant and Specialist, McTear´s Fine Art Auctioneers, Glasgow.

* The Famous Cruise är världens största whiskykryssning som hade premiär den 1 mars då färjan lämnade Stockholm. Ombord på färjan genomfördes flertalet whiskyaktiviteter som provningar, seminarier och en auktion.
** The Macallan 1967 Fine & Rare. Buteljerad 2002 och togs fram i en begränsad upplaga om 432 flaskor. Den destilleras och buteljeras av The Macallan Distillers, Easter Elchies, Craigellachie. Det är en single malt, 56.3 % alkoholhalt. 1 flaska om 70 cl, 1 miniatyrflaska om 5 cl.

Relaterade inlägg:

  1. En sötare whisky med tydliga inslag av port (24.4)
  2. Tänk Whisky – Sveriges populäraste whiskybok (23.3)
  3. Hela historien exklusivt: festerna, pengarna, kläderna (19.4)
  4. Whisky – den nya dryckestrenden bland kvinnor (18.8)
  5. Premiumöl för alla svenska högtider (18.6)