Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Hela historien exklusivt: festerna, pengarna, kläderna

ÖL /

Starkölen fick sitt genomslag i Sverige i början av åttiotalet. Det glada åttiotalet då man tjänade snabba pengar, körde snygga bilar och gick på de bästa festerna. För Stockholms trendsättare och musikelit var det självklart att dricka DAB när de minglade på heta Café Opera och åt långa bruncher i skänken på Djurgårdsbrunn.

I slutet av sjuttiotalet fanns det bara fem importerade ölsorter på Systembolaget. Anledningen var att det svenska folket föredrog mellanöl, det var bara de riktiga ölentusiasterna som köpte importerad starköl.

Men så kom mellanölsförbudet och folkets blickar vändes mot starkölet som fick ett enormt genomslag i början av åttiotalet. Istället för att ta in fler ölsorter ökade man då importen av befintliga märken, och DAB var det som sålde bäst av alla.

¬– Alla som var någonting eller ville vara någonting drack DAB i början av åttiotalet. DAB fanns på alla trendiga ställen som Bobbadilla, Victoria, Daily News och Alexandra. Även på de populära privatfesterna var DAB det säkraste kortet, säger Richard Keller, produktchef på Bibendum.

En tillbakablick på det glada åttiotalet
Åttiotalet var stort, det var snabbt, det var flärdigt. Männen körde snabba Trans Ams, kvinnorna bar stilettklackar, festerna var överdådiga. Det var en kavalkad i glitter och pastell, man skuggboxades med Rocky och dansade till Samantha Foxs ”Touch Me”. Man sprayade höga luggar och använde kornblå mascara, man frossade i popkorn och doppade skinnslipsen i DAB-ölen eller tequilashoten.

– Det var maxat, säger Richard Keller med ett nostalgiskt leende.

För att även du ska kunna ställa till med en hejdundrande åttiotalsfest ger vi dig givetvis de bästa tipsen och idéerna (se bifogat dokument).

DAB: Artikelnummer 1670, 5 %, 330 ml flaska – 11,90 kronor, 500 ml burk – 14,90 kr, 5 000 ml partyfat – 149,80 kr.

Relaterade inlägg:

  1. Baron des Tours – nytt exklusivt Bag-in-Box från Bordeaux (17.8)
  2. Historien om Ardbeg (17.7)
  3. Historien om Jarlsberg (17.7)
  4. Whisky gick under klubban – pengarna doneras till den svenska orren (17.4)
  5. Solklart! med hela solroskärnor lyser upp i brödhyllan (16.2)