Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Unna dig på rätt sätt i sommar

Alla gillar att äta god mat, speciellt på sommaren. Men det kan vara skönt att slippa den där tunga maten i värmen samtidigt som man inte vill missa alla godsaker som årets varmaste årstid har att erbjuda. Tur är att det finns massor av sommarmat som är nyttig, och du får samtidigt känna att du unnar dig – med gott samvete.

Vi har tidigare skrivit om hur människor skaffat mat och handlat mat genom historien. Men nu ska det handla om sommarmat. Idag finns mycket mer kunskap om vad vi ska stoppa i oss och det finns väl inget som är jobbigare än att räkna kalorier, väga mat och hålla på. Så tycker inte vi att man ska hålla på utan att man kan istället ska röra på sig och äta god mat som är gjord på råvaror som våra kroppar faktiskt tycker om. Många går ofta upp i vikt på semestern, men det går faktiskt att äta lätt och god sommarmat som ändå gör att midjemåttet hålls nere.

Mat som man inte blir trött av är den bästa

För det första är det bra att vara medveten om sommarmaten som faktiskt kanske inte är så nyttig som man tror. Ni vet den där maten som man ofta blir sådär proppmätt på och blir helt trött efter man har ätit. Det är ofta mat som inte innehåller så bra grejer. En bra tumregel är att man ska känna sig lagom mätt efter maten och inte bli trött, man ska få energi från maten. Samtidigt som maten ska smaka gott och kännas fräsch såklart. Enligt en artikel i Expressen är det bästa att hitta en balans i sitt ätande. Det är klart att man ska kunna ta en tårtbit på kalaset. Men det kan också vara smart att tänka på detta sätt, handlar umgänget bara om att äta eller handlar det inte bara mest om att faktiskt umgås? Man kan tänka efter lite och välja sina tillfällen när man får unna sig extra. 

Konkreta tips

  • Unna dig onyttigheter, men bara ibland.
  • Skippa godis, är mycket frukt på sommaren istället!
  • Packa matsäck till stranden för att undvika onyttigheter i kiosken.
  • Vill du dricka drinkar: beställ drinkar med mindre socker. Ett glas rosé toppat med bubbelvatten och frysta bär kan vara minst lika gott som den där supersöta Sex On The Beach-drinken, fast du slipper sockenchocken.
  • Glöm inte att röra på dig – det är nyckeln till att kunna unna sig.

Relaterade inlägg:

  1. Se till att fira nyåret på rätt sätt
  2. Rydbergs på nytt sätt
  3. Arrangera en fest med Sol-garanti för dina vänner i sommar
  4. Svalka dig med Cid i sommar
  5. Baileys – den skönaste sällskapsdrycken i sommar