Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Hur vi handlat till hur vi handlar

TRENDER /

Tiden går, den kan ej annat. Så klart. Hur hade det annars sett ut, om tiden stod stilla? Allting förändras, allting går framåt och det gäller för oss människor att anpassa oss. Det kommer hela tiden nya saker och det gäller att hänga med i svängarna.

Till och med saker som vår matlagning, och våra vardagsrutiner förändras hela tiden. Låt oss ta en titt på hur det varit till hur det är nu:

  • Först då. Om vi ska gå tillbaka otroligt långt i tiden, typ till grottmänniskan. Då handlade det ju om att överleva från dag till dag, och man jagade för att fylla kylskåpet (som inte fanns). Utöver själva jagandet? Ja, då plockande man det som fanns i skogen.
  • Okej, för att gå lite närmare civilisationen, lite närmare till hur vi faktiskt lever idag. Det tar ju lång tid att gå igenom allt, men om vi ser till själva handlandet i affär så är det svårt att säga. Men på 1800-talet fanns väldigt många handelsbodar vilka man handlade i. Där handlade man de varor man inte själv kunde odla.
  • Ännu närmare civilisationen? Låt oss se tillbaka bara nåra år sedan, på 1920-talet. Då var det främst kvinnan som handlade, och detta gjorde hon tillsammans med en rad andra sysslor i hemmet. Mannen arbetade, och kvinnan var hemmafru. Det var även hon som lagade maten, om de inte var rika – då hade de antagligen en husa som gjorde detta.
  • Ännu närmare vår tid? Ja tänka bara 5-6 år tillbaka i tiden. Då gick vi till affären och handlade, ibland storhandlade vi, ibland handlade vi småvaror. Vem i hemmet som handlade är varierande, det kan lika gärna vara mannen som kvinnan.
  • Och nu? vad är det som har hänt? Jo, internet har tagit oss med storm – och vår matvanor likaså. Den nya trenden är att handla sina matvaror på internet, och sedan få de hemskickade. Att göra på detta vis är både bekvämt och praktiskt, och det är verkligen någonting som blir större hela tiden. I Sverige har vi ett stort utbud av dessa matkassor som skickas hem, så det kan vara svårt för den ovana att veta vilken matkasse den ska välja. Bäst är att se över vilka alternativ som finns, eftersom det inte är samma för alla. Sök på ”välja rätt matkasse” på internet så kommer du säkerligen att få hjälp i ditt val.

Matkasse bra när vi skämshandlar

Intressant, eller hur? Det är verkligen spännande att se utvecklingen, och med tanke på hur mycket som har hänt kan man ju knappt tänka sig vad som kommer att hända om några år. Det här med matkasse hem är ju verkligen praktiskt, och smart också – om man ska handla någonting som man skäms över. Det är faktsikt inte helt ovanligt. I en atikel från Svenska Dagbladet har det skrivits om det vi tycker är pinsamt att handla. Högst upp på listan ligger, konstigt nog, dietmat (så som banting- eller lightprodukter) och på andra plats ligger snacks. Hur det går ihop kan man ju fundera över

Relaterade inlägg:

  1. Sort Guld till midsommarmaten
  2. Nu hinner du baka 300 lussekatter till glöggpartyt
  3. Äta i farten – en tydlig trend som kommit till Sverige
  4. Dröm dig bort till tropiska platser med nya Ramlösa Mango
  5. Monini lanserar två nya oljor till hösten