Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Ät enligt 5:2-metoden

Den är farlig säger vissa, den ger en inledande bana mot ätstörningar och så vidare. Å andra sidan står flera forskare och pekar på siffror där blodsocker sjunker, hormoner minskar och inte minst midjemåttet. Det handlar om en diet.

Metoden är enkel: ät fem dagar, fasta två. Jag provar den just nu själv. Allt fungerar fint förutom att jag vaknar klockan halv fyra på morgonen efter fastedag med en stark drift att äta Globen. Annars har 5:2-dieten en annan nackdel: den skapar som alla bantningsmetoder monumental massmediehysteri.

Så skriver journalisten Erik i en het debattartikel om dieten som inte bara visat sig fungera för den som vill gå ner i vikt och bli friskare utan också att det blivit en hel hysteri kring dieten i medierna. Att starta 5:2 diet kan på många sätt vara något positivt och har man kollat med sin läkare att det skulle vara okej för dig att köra en periodisk fasta så är det helt klart värt att testa.

Såhär gör du!

Alla är olika även när det kommer till att gå ned i vikt och dessutom må bra. Men har man valt att börja med 5:2 så är det två dagar i veckan som man äter max 500 kalorier för kvinnor och 600 kalorier för män. Den dag som man fastar så kan man välja mellan att 1. Äta tre små måltider som tillsammans ligger under kalorimålet, dricka vatten och kaffe utan mjölk. 2. Fasta på morgonen och istället äta en liten lunch och en liten middag eller byta måltid hur som det passar. Eller slutligen 3. Att fasta hela dagen fram till middagen och då äta en större måltid som ligger under 500/600 kalorier. Så kan man fortsätta även när målvikten är nådd då du stabiliserar din vikt istället för att gå upp eller ned.

Relaterade inlägg:

  1. Dash-metoden väldigt poppis
  2. AXA Sportgryn
  3. Kungsörnen Fullkornsprodukter
  4. Unna dig på rätt sätt i sommar
  5. Sortiment – AXA Harmoni