Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Dash-metoden väldigt poppis

En diet som tar världen med storm och som blir alltmer populärt är den så kallade dash-metoden. Till skillnad från extrema dieter som LCHF och 5:2 är den här dieten lätt att följa och innebär att man kan äta en väldigt varierad kost som är lätt att hålla under långa perioder.

I många år har den absolut populäraste dieten varit gi-metoden och många som har velat gå ner i vikt eller äta sundare har följt den. Det har sedan kommit en massa andra metoder, som LCHF och 5:2, men ingen av dem har fått så många anhängare som just gi. Nu tror man dock att det kommit en diet som kan utkonkurrera gi och bli den absolut populäraste dieten. Den här dieten heter dash-metoden.

Dash är lätt att följa

Varför man tror att dash-metoden kan bli väldigt populär är för att den är väldigt enkel att följa och man har tillåtelse att njuta av mat. Dieten är inte extrem och den som vill kan faktiskt hålla sig till den hela livet. Förutom att den leder till att man går ner i vikt, gör den också att blodfetterna, blodsockret och blodtrycket sänks. På grund av dessa faktorer har den blivit utsedd till världens bästa diet, hela fem gånger. Man kan undra hur en ny diet redan hunnit bli utnämnd till bäst flera gånger om, men det är faktiskt så att den inte är helt ny. Den har dock fått nytt genomslag nu och den har aldrig varit så vetenskapligt underbyggd som den är nu.

Hur metoden fungerar

Men hur fungerar då dash-metoden? Den går ut på att man aldrig ska svälta eller fasta och kostråden ska vara väldigt enkla. Några kännetecken med dieten är att man får äta mycket fullkorn, frukt och grönsaker. De livsmedel som man får äta måttligt av är magra mjölkprodukter, fågel, fisk samt ärtor, nötter och bönor. Några livsmedel som man ska försöka undvika helt är rött kött och charkuterier. Även tillsatt socker och salt bör undvikas så långt som möjligt. Läs mer.

Relaterade inlägg:

  1. Ät enligt 5:2-metoden
  2. GI-Boxen en trevlig nyhet
  3. GI-recept
  4. Mattrender 2014
  5. Njut av påskmaten och gå på diet i efterhand