Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Det ska vara lätt att leva och äta nyttigt

GI /

I dag präglas våra dagliga rutiner och matvanor alltmer av stress. När allting och kring oss digitaliseras finns det inga ursäkter längre eftersom man alltid kan arbeta.

Efter en tid lär man sig att anpassa sitt intag av mat till samma flytande stressiga schema som resten av dagen. Medan man kollar mailen på tunnelbanan sippar man på en smoothie eller en latte från tunnelbanekiosken. På lunchen hinner man nätt och jämnt ner till matbutiken eller lunchserveringen för att välja en färdigrätt som kan ätas fort och mätta så att man kan fortsätta arbeta. Efter att barnen hämtats från dagis ska man klämma i sig något snabbt innan sin yoga eller gruppträning på gymmet. På väg från gymmet dricker man en proteindryck i tetrapack över ratten och stannar till på mataffären för att köpa mat. Det blir ofta halvfabrikat så att det kan gå lite fortare med matlagningen.

I all denna hets känns det naturligt att maten får bli lite mindre nyttig. Man prioriterar helt enkelt bort nyttan och dras med dåligt samvete istället. Alla vet till exempel att det är bra med Omega 3, men det var nog länge sedan man stod vid fiskdisken på den lokala butiken och köpte en sida lax. Nej, nuförtiden köper man sig till nyttan man missar. Det som tar minst tid från alla prestationer man belagt sig själv med är också det alternativ som passar bäst. Mellan frysdisken, där man köper sina wokgrönsaker, och mejerihyllan, där man plockar smaksatt crème fraiche och sötad yoggi, stannar man vid vitaminhyllan och plockar en omega-3 fiskolja och en multivitamin-burk. Så var det fixat, och imorgon ska man ju på Bodypump innan affärsmötet, man är nyttig.

Ersätt helst inte kvalité

Den mentala stressen är inte det enda man utsätter sig för. När man far runt som en illbatting mellan jobb, gym och privatliv och äter halvfabrikat och ersättningar stressar man även kroppen. Medan muskler kanske växer och fiskoljan gör sitt går det inte att komma undan att dessa preparat, konserveringsmedel och tillsatser påverkar andra delar av kroppen negativt. De förekommer i onaturliga koncentrationer och kan aldrig ersätta riktig kost lagad med omsorg på riktiga råvaror. För att inte tala om den mentala effekten det har att skruva ner tempot i vardagen. Man låter det ta sin tid att leta bland rotsaker och grönsaker i butiken. Man tillagar varsamt sin mat med omtanke. Och framför allt, äter man långsamt när man är lugn. Tillsammans med det faktum att man då stoppar i sig mat lagad på råvaror hjälper den långsamma förtäringen till med näringsupptaget. När levern slipper hantera en massa gifter, dåliga fetter och tillsatser mår hela kroppen bättre. Man blir helt enkelt väloljad på insidan.

➢ Ät mer råvaror
➢ Laga egen mat. Inklusive lunchlådor
➢ Stressa mindre
➢ Köp ett par löparskor eller en cykel och träna mer sporadiskt
➢ Undvik gärna proteindrycker och tillskott som inte är rena vitaminer
➢ Var inte rädd för kolhydrater! Ät dem med större medvetenhet

En varierad kost med långsamma kolhydrater och fler grönsaker och fibrer hjälper till att hålla en jämnare blodsockernivå. Och så blir man mätt längre.

Relaterade inlägg:

  1. Lätt för livsnjutare
  2. Det är lätt att gilla ekologiskt
  3. Lätt broccolisoppa