Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Om prossecco, det hajpade bubblet

VIN /

Något som är riktigt hett i Sverige i sommar är bubbel, och inte vilket bubbel som helst. Det svenskarna älskar just nu är prosecco, som är norra Italiens mest berömda mousserande vin. För den som vill ha friskt bubblande prosecco finns spumante – och den som bara söker de subtila bubblorna finns frizzante. Men var försiktig med att jämföra det med champagne, det får vinexperterna att bli rasande!

Det är italienskt som får stå för svenskarnas älskade somriga viner, speciellt prosecco och andra italienska bubbelfavoriter. Det som trendar allra mest i Sverige nu är det torra och förfinade sorternas bubbel. Vi älskar att experimentera och svenskarna har alltid varit svaga för Italien. Proseccon passar bra till svenskarnas dryckesvanor; många av oss vill inte lägga ner allt för mycket pengar på en dryck. Prosecco finns i olika prisklasser och passar också vår fascination för att göra drinkar.

Lyckad marknadsföring bakom prosecco

”Mousserande” är ett samlingsnamn för bubblande viner och ordet ”mousse” anspelar på det skum som bildas när man häller upp vinet. Exempel på mousserande viner är champagne, cava och prosecco. Prosecco har av någon anledning fått en lite ”ofinare” status än de två förstnämnda, kanske för att både cava och champagne är mycket förfinade i sin process. Så om champagne är finare, varför älskar vi då prosecco? Tja, det är för det första mycket billigare! Druvorna i champagnen lagras till exempel längre, vilket gör att det är dyrare att producera champagne än prosecco.

Med en lyckad marknadsföring har också prosecco fått en viss kultig vurm kring sig, kanske tack vare att den är billigare. För många spelar det ingen roll att det helt enkelt inte alls går att jämföra det minsta med champagne. En riktig sommelier hade aldrig likställd prosecco med champagne, men för oss dödliga kanske vi helt enkelt kan njuta av att den är lite folkligare än champagnen, och klart mycket billigare.

Finns tips om prosecco och andra italienska bubblare i expressen.se

Relaterade inlägg:

  1. Drinkrecept med Smirnoff Black No.55 del II
  2. Drinkrecept med Smirnoff Black del III
  3. Höj smakupplevelsen med Champagne till maten
  4. Världens mest prestigefyllda blindprovning är avgjord
  5. Amarone-viner