Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Häagen-Dazs

MAT /

Historia
Amerikanen Reuben Mattus fick på 1920-talet idén till Häagen-Dazs. Han hade en passion för kvalitet och en vision om att göra den bästa glassen av de bästa råvarorna. Under trettio år (1930–1960) arbetade han enligt sin idé i sin mammas glassbar, och verksamheten växte för varje år.

1961 bestämde Reuben Mattus sig för att skapa ett nytt företag och ta sin glassvision steget längre. Han kallade bolaget Häagen-Dazs för att skapa associationer till tradition och hantverk från Europa. Filosofin för det nya företaget var: ”Perfekt glass börjar med perfekta råvaror”.

Till en början hade Häagen-Dazs tre smaker: vanilj, choklad och kaffe. Sökandet efter de bästa råvarorna ledde honom till alla världens hörn, han hämtade exempelvis sin choklad från Belgien och sin vanilj från Madagaskar.

Ryktet om den fantastiska glassen spred sig och företaget växte snabbt. Först var den bara tillgänglig i utvalda gourmetbutiker i New York, men snart utökades distributionen till att omfatta hela östkusten. 1973 kunde konsumenter över hela USA njuta av Häagen-Dazs. 1976 öppnades den första Häagen-Dazsbutiken. Den blev en omedelbar succé och butiker öppnades över hela landet.

Häagen-Dazs idag
Idag ägs Häagen-Dazs av General Mills och är tillgänglig i 54 länder. De största marknaderna är USA, Japan, Frankrike och Storbritannien. Häagen-Dazs är ett ”super premium brand”, det vill säga att man erbjuder konsumenterna exceptionella produkter och smakupplevelser till ett ”super premium price”. Den goda smaken uppnås genom att stor möda och omsorg läggs ned på både råvaror och tillverkningsprocess. Därför blir även priset högre.

Kvalitet och råvaror
Filosofin i företaget är fortfarande att: ”Perfekt glass börjar med perfekta råvaror”. Oerhörda omsorg läggs på att hitta och använda de allra bästa, naturliga råvarorna. Därför hämtas vaniljen från Madagaskar och Indonsien, där plantorna pollinerats för hand och där vaniljen utvinns ur bönorna genom en tidskrävande specialprocess för att bevara så mycket smak som möjligt. Jordgubbar plockas för hand och tvättas i en specialdesignad ”jacuzzi” som försiktigt tar bort smuts och jord.

Inga konstgjorda konserveringsmedel eller andra ämnen tillsätts, ämnen som underlättar tillverkningsprocessen men försämrar slutresultatet – det vill säga glassen. Häagen-Dazs innehåller till skillnad från många andra glassar minimalt med inpiskad luft. Det ger en fyllig och krämig konsistens och dessutom mer glass i kartongen än andra märken som ibland kan innehålla upp till 50 procent luft.

Häagen-Dazs i Sverige
I Sverige kommer nu Häagen-Dazs sortiment bli tillgängigt i dagligvaruhandeln över hela landet. Sortimentet består av: Banoffee, Toffee Créme Dulce de Leche, Vanilla, Choc Choc Chip, Strawberry, Baileys, Pralines & Cream, Strawberry Cheesecake, Macadamia Nut Brittle, Vanilla Caramel Brownie, Cookies & Cream, Coffee, Belgian Chocolate och Chocolat Midnight Cookie.

Häagen-Dazs fem-i-topp i Sverige när det gäller försäljning är:
1. Vanilla, 2. Strawberry, 3. Baileys, 4. Macadamia Nut Brittle, 5. Pralines & Cream.

Relaterade inlägg:

  1. Personlig njutning med portionsförpackade glassar
  2. Världens godaste glass!
  3. Sveriges bästa mathistoria!
  4. Vamos de Tapas
  5. Vamos de Tapas