Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fakta om Ostkompaniet

MAT /

Om ost
Ingredienserna i osttillverkning är: mjölk, syrningskultur, löpe och salt. För att få fram olika sorters ostar varieras typ av syrningskultur, uppvärmningstider, temperaturer och omrörning i ystningsprocessen samt tid och temperatur i den slutliga lagringen. Till 1 kg hårdost går det åt cirka 10 kg mjölk.

Eftersom ost är ett koncentrat av mjölk är det ett livsmedel med högt näringsinnehåll. Ost innehåller, precis som mjölk, mycket protein. Vid ostkonsumtion får man även i sig en betydande mängd vitaminer och mineraler. Tillsammans med mjölk är ost vårt kalciumrikaste livsmedel.

Man brukar skilja mellan grynpipiga och rundpipiga ostar samt ost med tät textur. Till gruppen rundpipiga ostar hör exempelvis Herrgård och Grevé, dessa ostar har stora, runda hål. Präst, som har många, små, grynformade hål tillhör kategorin grynpipiga ostar. Bland ostar med tät textur kan Cheddar nämnas.

I Sverige äter vi idag mest hårdost i världen, drygt 13 kg/person.

Ostkompaniet
Ostkompaniet är ett ungt företag som startades 1 januari 2002. Företaget har vuxit fram ur ett samarbete mellan Milko och Skånemejerier, där lång erfarenhet från ostproduktion har samlats i ett enda företag. Huvudkontoret för Ostkompaniet ligger i Stockholm, men i produktionen används dels Skånemejeriers anläggningar i Hörby och Kristianstad, dels Milkos i Karlstad, Östersund, Bollnäs och Sundsvall. Ostkompaniet jobbar uteslutande med svensk hårdost och marknadsför och säljer idag ett sortiment på cirka 25 varumärken.

Som ett renodlat ostföretag med ständig produktutveckling kommer Ostkompaniet fortsätta att löpande presentera spännande nyheter. Förutom att jobba med sortimentet lägger Ostkompaniet även stor vikt vid att utveckla förpackningar både vad det gäller material och design.

Ostkompaniet ser det som ett av sina viktigaste uppdrag att öka kunskapen om, och intresset för, ost. Genom att visa nya användningsområden och ostsorter vill Ostkompaniet underlätta för konsumenterna, både vid inköp och matlagning. Företaget vill inspirera svenska konsumenter och ge dem spännande matupplevelser och kunskap om ost för vardag och fest.

Sortiment
Ostkompaniet har ett brett sortiment av varumärken för alla smaker och tillfällen.

Väl lagrat
–    Allerum
–    Marsvinsholm
–    Hälsinge

Mild/mellan lagrat
–    Glimminge

Magert
–    Västan 10 % Lagrad och
–    Västan 10 % Mild och
–   Västan 5 % Mild

Hälsa
–    Söderåsens Original
–    Söderåsens Lätt

Matlagning
–    Delikatess riven
–    Allerum  riven
–    Västan 10 % riven

MiniMi
–    Ostkompaniet Präst 17 %
–    Ostkompaniet Herrgård 17 %
–    Ostkompaniet Grevé 17 %
–    Ostkompaniet Hushållsost 17 %

Allround
–    Ostkompaniet Präst
–    Ostkompaniet Herrgård
–    Ostkompaniet Grevé
–    Ostkompaniet Edamer
–    Ostkompaniet Hushållsost
–    Ostkompaniet Baron
–    Ostkompaniet Jämtgård

Relaterade inlägg:

  1. Fakta om Jarlsberg
  2. Fakta Frebaco
  3. Fakta om soya
  4. Fakta om MSC
  5. Fakta om nyckelhålsmärkning