Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fakta om Jarlsberg

MAT /

Jarlsberg är en annorlunda och exklusiv hårdost med en lång tradition. Ända sedan osten började tillverkas har man varit väldigt noga med att behålla den speciella konsistensen och den karaktäristiskt milda och mjuka smaken som uppskattas av både vana och ovana ostkonsumenter.

Historien om Jarlsberg
Schweiz var redan på 1800-talet känt för att tillverka ost med runda hål. År 1830 fick Norge besök av en schweizare som kom till det norska landskapet Jarlsberg för att lära norrmännen att ysta ost med just runda hål. Under de två åren schweizaren var i Norge tog de fram en god och karaktäristisk ost med runda hål. Osten slutade dock tillverkas strax efter att han återvänt till Schweiz.

1956 bestämde sig professor Ole Martin Ystgaard för att börja tillverka ost utifrån det gamla receptet. Hans ambition var att få fram en mjuk, mellanfet ost med fina runda hål. Den nya osten kallades Jarlsberg efter det område där schweizaren påbörjade arbetet med osten redan ett århundrade tidigare.

Jarlsbergs hemlighet
Hur får Jarlsberg sin milda, söta och nötiga smak? Och varför är hålen så jämna och runda?
Precis som vid tillverkning av annan hårdost så ligger svaren i den bakteriekultur som tillsätts under ystningen. TINE som idag tillverkar Jarlsberg har under många år arbetat med utvecklingen av den speciella bakteriekulturen och exakt hur den ser ut är fortfarande en välbevarad hemlighet.

Export
Jarlsberg har med sitt goda rykte som premiumost blivit en stor exportvara och 2/3 av den totala produktionen går på export till inte mindre än 13 länder. I både USA och Australien hade Jarlsberg säljrekord år 2004. I USA är Jarlsberg dessutom den mest importerade osten i sitt segment och 6 av 10 amerikaner känner till Jarlsberg-varumärket. I Sverige har Jarlsberg en kännedom på 41 %.

Under år 2005 beräknas den totala produktionen av Jarlsberg bli 23 000 ton, vilket innebär att 50 miljoner människor världen över kommer att njuta ett halvt kilo Jarlsberg var!

Jarlsbergs sortiment i Sverige
Jarlsberg är en premiumost som håller mycket hög kvalitet. Jarlsberg Original har funnits i Sverige i snart 30 år och är en av de fem varumärkesostar som svensken känner till bäst. Under år 2004 lanserades både årslagrad Jarlsberg och två färdigskivade Jarlsberg i Sverige.

–    Jarlsberg Original, 27 % fetthalt, lagrad i 3 månader, cirka 50 kronor/styck.
–    Årslagrad Jarlsberg, 28 % fetthalt, lagrad i minst tolv månader, cirka 120 kr/kilot.
–    Färdigskivad Jarlsberg Original, 27 % fetthalt, lagrad i 3 månader, 20 kr/10 skivor (150 g).
–    Färdigskivad Jarlsberg Lätt, 16 % fetthalt, lagrad i 3 månader, 20 kr/10 skivor (150 g).

Relaterade inlägg:

  1. Historien om Jarlsberg
  2. Sufflé à la Jarlsberg
  3. Fakta Cocio
  4. Fakta om Domstein Enghav
  5. Fakta om MSC