Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fakta om soya

VEGETARISKT /

Ursprung
Soya har en flera tusen år lång historia och kan räknas till en av världens äldsta smaksättare. Man har hittat gamla skrifter som beskriver hur man framställer shih, en vätska som påminner om soya, bestående av saltlake och jästa soyabönor. Shih användes troligen för att konservera matvaror under vintermånaderna, sedan dess har människor fortsatt att bevara och smaksätta mat med soya. Soyan har sitt ursprung i Kina och ingick tidigare i det kinesiska dagliga livets sju nödvändigheter tillsammans med ris, olja, salt, vinäger, te och ved.

Tillverkning
Äkta kinesisk soya är en ren naturprodukt som tillverkas av soyabönor, veteråvara (glutenfri), salt, socker (enbart vid tillverkning av den mörkare soyan) och vatten. Först ångkokas soyabönorna för att sedan kylas ner och pudras med veteråvara, efter det lämnas den ifred för att jäsa. En speciell mögelsvamp ympas som bildar mjölksyra. Denna metod är unik för den kinesiska soyatillverkningen. Därefter blandas soyabönorna med salt och vatten. Jäsning och mognad sker i stora kar i glashangarer under solen. Jäsningen tar cirka tre till fyra månader beroende på väder. Vid dåligt väder tar det längre tid. När jäsningsperioden är över silas och kokas soyan till färdig produkt.

Skillnader mellan mörk och ljus soya

Mörk och ljus soya skiljer sig i både smak och konsistens. Den mörka soyan är tjockare i konsistensen, har en mörkare färg och mustigare smak. Den passar främst till kött och alla sorters wok. Den ljusa soyan är lättare med mindre sälta och passar framförallt till fisk men även ljusare kötträtter.

Kvalitet
I Kina har man utarbetat en officiell gradering för att kunna kontrollera soyans kvalitet. Graderingen tar hänsyn till råvarornas kvalitet och den färdiga soyans smak, doft och utseende. Soyans kvalitet och gradering bedöms även efter aminokvävehalten (ett protein) i soyan. En viss halt aminokväve måste uppnås för att soyan ska anses vara bra.

Det finns fyra graderingar:
–    Superior grade (>1 g aminokväve/100 g) – den mest exklusiva soyan.
–    First grade (>0,7 g aminokväve/100 g) – en mycket fin soya av hög kvalitet.
–    Second grade (>0,55 g aminokväve/100 g) – en medelbra soya.
–    Third grade (>0,44 g aminokväve/100g) – en soya som inte är särskilt bra.

Mrs Cheng´s soyasortiment

I Mrs Cheng´s soyasortiment ingår fyra produkter av högsta kvalitet

Mrs Cheng´s Mushroom Soy är Sveriges mest populära soya. Den är mörk, mustig, tjock i konsistensen och passar bra till marinader, grillsåser, köttgrytor, långkok och alla sorters wokrätter. Mrs Cheng´s Mushroom Soy är av hög kvalitet och är graderad till First grade.

Mrs Cheng´s Japanese Soy är lite ljusare och lättare med mindre sälta. Det gör att den lämpar sig extra bra till ljusare kött som kyckling och fisk men även till grönsaker, risrätter, nudlar och salladsdressing. Mrs Cheng´s Japanese Soy är graderad till First grade.

Mrs Cheng´s Seafood Soy innehåller ostronextrakt vilket ger soyan en mycket god smak av skaldjur. Mrs Cheng´s Seafood Soy lämpar sig allra bäst till fisk- och skaldjursrätter, wokade grönsaker och sushi. Mrs Cheng´s Seafood Soy är graderad till First grade.

Mrs Cheng´s Imperial Soy är den mest exklusiva soyan i Mrs Cheng´s sortiment. Det är en kinesisk soya som görs på de allra finaste soyabönorna och produceras i begränsad upplaga. Imperial Soy passar till all sorts mat som man vill höja till det lilla extra. Mrs Cheng´s Imperial Soy har graderingen Superior grade.

Relaterade inlägg:

  1. Fakta om soya
  2. Att prova soya
  3. Fakta om soja
  4. Mrs Cheng´s revolutionerar soyahyllan
  5. Fakta Lavazza