Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fakta om Nudlar

MAT /

I Asien har nudlar använts som baslivsmedel i tusentals år och är en symbol för ett långt liv. Det finns en uppsjö av olika nudelvarianter, till exempel glas-, ägg- och risnudlar, vilka alla är neutrala i smaken. De tar lätt upp smaker och aromer från andra ingredienser vid tillagningen. Det gör att du enkelt med hjälp av kryddor kan tillaga en smakfull nudelrätt.

Nudlar serveras som ett alternativ till ris och kan ätas kalla eller varma. Vanligt är att de serveras i sallader och soppor eller stekta tillsammans med kött eller grönsaker.

Ursprung
Nudlarnas ursprung är ett omdiskuterat ämne. Den tidigaste kända texten om nudlar finns i en bok skriven under Östra Handynastin, år 25 – 220 efter Kristus. Ändå har det länge diskuterats om det var italienarna, araberna eller kineserna som var upphovsmakare till nudeln. Nyligen gjordes dock en ny upptäckt som visar på att kineserna kan ta åt sig äran. I en upp- och nervänd kruka av lera vid Gula flodens strand hittade arkeologer det som tros vara världens äldsta nudlar, förmodligen över 4 000 år gamla.

Tillverkning

Nudlar kan tillverkas för hand eller med speciella nudelmaskiner, skillnaden är att de handgjorda blir platta till formen medan de maskingjorda får en rund eller fyrkantig form. Eftersom nudlar kan tillverkas på olika ingredienser skiljer sig tillredningen från recept till recept. Gemensamt är att degen knådas och får vila innan den kavlas ut, varpå nudlarna skärs till önskad form och storlek för att sedan läggas i kokande vatten. Dagens snabbnudlar är friterade för att hålla längre, detta tillför en hel del fett och ett ofriterat alternativ är att föredra för dem som tänker på hälsan.

Relaterade inlägg:

  1. Fakta om nyckelhålsmärkning
  2. Fakta om soya
  3. Fakta ALMONDY
  4. Fakta Frebaco
  5. Fakta om MSC