Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Fakta om soya

VEGETARISKT /

Ursprung
Soya har en flera tusen år lång historia och räknas till en av världens äldsta smaksättare. Gamla skrifter beskriver hur man framställer shih, en vätska som påminner om soya, bestående av saltlake och jästa soyabönor. Shih användes troligen för att konservera matvaror under vintern, sedan dess har människor fortsatt att bevara och smaksätta mat med soya. Soyan har sitt ursprung i Kina och ingår, enligt tradition, i det dagliga livets sju nödvändigheter tillsammans med ris, olja, salt, vinäger, te och ved.

Tillverkning
Äkta kinesisk soya är en ren naturprodukt som tillverkas av soyabönor, veteråvara (glutenfri), salt och vatten (socker används enbart vid tillverkning av den mörkare soyan). Först ångkokas soyabönorna för att sedan kylas ner och pudras med veteråvara och en speciell mögelsvamp ympas som bildar mjölksyra – en metod som är unik för den kinesiska soyatillverkningen. Efter det lämnas den ifred för att jäsa. Därefter blandas soyabönorna med salt och vatten. Jäsning och mognad sker i stora kar i glashangarer under solen och tar fem till sex månader beroende på väder, sen silas och pastöriseras soyan till färdig produkt.

Skillnader mellan mörk och ljus soya
Mörk och ljus soya skiljer sig i både smak och konsistens. Den mörka soyan är tjockare i konsistensen, har en mörkare färg och mustigare smak. Den passar främst till kött och alla sorters wok. Den ljusa soyan är lättare med mindre sälta och passar framför allt till fisk men även ljusare kötträtter.

Kvalitet
I Kina har man utarbetat en officiell gradering för att kunna kontrollera soyans kvalitet. Graderingen tar hänsyn till råvarornas kvalitet och den färdiga soyans smak, doft och utseende. Soyans kvalitet och gradering bedöms även efter aminokvävehalten (ett protein) i soyan. En viss halt aminokväve måste uppnås för att soyan ska anses vara bra. Det finns fyra graderingar:

–    Superior grade (>1 g aminokväve/100 g) – den mest exklusiva soyan.
–    First grade (>0,7 g aminokväve/100 g) – en mycket fin soya av hög kvalitet.
–    Second grade (>0,55 g aminokväve/100 g) – en medelbra soya.
–    Third grade (>0,44 g aminokväve/100g) – en soya som inte är särskilt bra.

Mrs Cheng´s soyasortiment

Mrs Cheng´s Mushroom Soy var den första soyan som lanserades i Sverige, idag finns fem olika soyor i Mrs Cheng´s utbud som kan användas både vid matlagning och som smaksättare vid bordet.

Mrs Cheng´s Mushroom Soy, First grade, är Sveriges mest populära soya och finns nu både i flaska och bordsflaska. Den är tjock i konsistensen, mörk och mustig i smaken. Mushroom Soy gör köttet saftigt och mört samt ger fin färg och arom. Passar till kött, marinader, grillsåser och wokade rätter.

Mrs Cheng´s Japanese Soy, First grade, är en ljus soya med lång balanserad smak och god sälta. Den färgar inte lika mycket som Mushroom Soy och passar därför till fisk, skaldjur och ljusare kött.

Mrs Cheng´s Imperial Soy, Superior grade, är den finaste soyan i Mrs Cheng´s sortiment. Det är en ljus soya som görs på de allra finaste soyabönorna och produceras i begränsad upplaga. Den har en exklusiv och koncentrerad smak och passar i all matlagning där man vill använda en finare soya.

Mrs Cheng´s Seafood Soy, First grade, är en ljus soya som innehåller ostronextrakt vilket ger soyan en mycket god smak av skaldjur. Passar till fisk, skaldjur, grönsaker och är mycket god till sushi.

Mrs Cheng´s Sushi Soy, First grade, är en ljus soya med en rund och mjuk smak. Sushi Soy är speciellt framtagen för att passa till sushi men är också utmärkt till andra fisk- och skaldjursrätter. I jämförelse med Seafood Soy är Sushi Soy mjukare, rundare och lite sötare i smaken samt har lite lägre sälta. Sushi Soy säljs i den nya bordsflaskan.

Mrs Cheng´s Mushroom Soy

Mrs Chengs Mushroom Soy är den klassiska soyan. Det är en mörk kinesisk soya smaksatt med ”straw mushroom”, en vanlig svamp i Asien. Mushroom Soy är trögflytande i konsistensen och mustig i smaken.

Färg: djup mörk mahognybrun
Konsistens: trögflytande
Sälta: mycket tydlig sälta med syrligt avslut
Fyllighet: tydlig svampsmak med viss bitterhet

Fakta
Mrs Cheng´s Mushroom Soy var den första asiatiska produkten som lanserades i stor skala på den svenska marknaden. Det var redan i början av 60-talet då Johnny K.S. Cheng gjorde verklighet av sin dröm – att introducera asiatisk mat i Sverige. Den första produkten han satsade på var vårrullar, även om de inte blev en direkt succé så ville svenskarna ha mer av den svarta, salta soyan som såldes till vårrullarna. Idag är Mushroom Soy inte bara den mest sålda soyan utan det är även den mest sålda asiatiska produkten alla kategorier på den svenska marknaden.

Användning

Mushroom Soy används med fördel både i matlagning och som smaksättare vid bordet. Eftersom det är en mörk soya passar den i regel bäst till mörkt kött och gör det saftigt och mört och ger en fin färg och arom. Använd den till marinader, grillsåser, köttgrytor, långkok och alla sorters wok. Vid bordet används den med fördel som extra krydda i samma maträtter.

Relaterade inlägg:

  1. Fakta om soya
  2. Att prova soya
  3. Mrs Cheng´s revolutionerar soyahyllan
  4. Fakta om soja
  5. Fakta om Black Velvet