Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Doña Navarro knyter an till sina spanska rötter med konstverk

VIN /

Den spanska konstnären Oscar Hernandez har målat tavlan som pryder lådan.
Vinets smak har moderniserats och är nu fruktigare och smakrikare.
Vinmakarna bakom Doña Navarro, som alla är kvinnor, har inte som mål att bli störst – bara bäst.

Spanska viner är populära i Sverige och det finns många med hög kvalitet. Ett av dem är Doña Navarro som nu relanseras med ett moderniserat innehåll men med de genuina, spanska tonerna av choklad och vanilj bibehållna. Vinet har också fått en ny design som både är vacker och tydligt knyter an till ursprunget.

Vi ville göra mer än ett bra vin i en snygg låda. Ambitionen var att göra en låda som också är ett konstverk. En låda som kan förgylla köket och middagsbordet och som man faktiskt vill ha framme, säger Jens Dolk, produktchef på Bibendum.

Praktiskt och snyggt konstverk
Lösningen blev att låta den spanska konstnären Oscar Hernandez få fria händer och måla en tavla. I konstverket ”Resa” skildrar Oscar sina personliga minnen av Spanien. Tavlan pryder den nya boxens alla sidor. För att ytterligare förstärka känslan av att det är konst och inte bara en förpackning har en av lådans sidor lämnats helt fri från text, något som aldrig gjorts tidigare.

Vi föll för Oscars tavla direkt, han har verkligen lyckats fånga den spanska atmosfären. Att konstverket dessutom fokuserar på en kvinna är träffsäkert och väldigt talande då alla vinmakare på Bodegas Navarro Lopez, som producerar Doña Navarro, är kvinnor, säger Janna Öhd, marknadsansvarig på Bibendum.

Kort om Oscar Hernandez
Oscar Hernandez föddes i Havanna och växte upp i Spanien. Sedan 1971 bor och verkar han i Stockholm, Sverige. Oscar har gått på konsthögskolan i Madrid och Stockholm och har under åren haft 24 utställningar, bland annat på Liljevalchs vårsalong och galleri Hera. Oscar har även medverkat på trettiotalet samlingsutställningar runt om i världen.

Kort om Doña Navarro
Doña Navarro har sålts i Sverige sedan december 1998. Vinet produceras av Bodegas Navarro Lopez i Spanien. Bodegas Navarro Lopez har gjort vin sedan början av 1900-talet. Under 80-talet tog produktionen fart och under de senare åren har arbetet intensifierats. Resultatet är att produktionen under de fyra senaste åren ökat från 100 000 till 4,5 miljoner flaskor samt att de blivit Spaniens näst största inhemska varumärke. Alla vinmakare på vingården är kvinnor och ambitionen är inte att bli störst, men bäst. Sedan våren 2002 har Bibendum hand om Doña Navarro på den svenska marknaden.

Relaterade inlägg:

  1. Spanska fester (18.7)
  2. Vin till maten (9.3)
  3. Valle D’oro perfekt till den enkla vardagsmaten (9.1)
  4. Se till att fira nyåret på rätt sätt (9.1)
  5. Höj smakupplevelsen med Champagne till maten (9.1)