Matochdrycker.se

Välkommen till vår matsida!

Tips och recept på mat och dryck

Drostdy Wines

VIN /

Producenten Drostdy Wines
Drostdy Wines grundades 1964 i Tulbagh Valley, ett pittoreskt område strax norr om Kapstaden. Vädret i Tulbagh Valley är väldigt stabilt och varierar ytterst lite från år till år, regionen drabbas aldrig av frost. Drostdy Wines producerar tre vinserier: ”Drostdy Hof”, ”Two Oceans” och ”African Sky”.

Framgången bakom Drostdy-Hof vinerna kan tillskrivas den ansvarige vinmakaren Frans du Toit som är ytterst noggrann och kräsen i sitt arbetar med att behålla vinernas höga och jämna kvalitet. Han väljer enbart de bästa druvorna, odlade på de bästa vingårdarna i Western Cape regionen, för att vinet ska uppnå Drostdy-Hofs höga standard.

De Oude Drostdy
De Oude Drostdy är idag Drostdy Wines huvudkontor, tillika ett museum över kulturell historia. Den vackra herrgården, som du kan se på Drostdy-Hof vinernas etiketter, byggdes redan 1804 åt det lokala domarämbetet och anses vara arkitekten Louis Michel Thibault mest imponerade arbetet. De Oude Drostdy har under åren blivit allvarligt skadat av både jordbävningar, vindar och skyfall men har räddads av en magnifik restaurering.

Vinet Drostdy-Hof Merlot 2000 – producentens kommentar
Drostdy-Hof Merlot är ett rött medelfylligt sydafrikanskt vin som passar bra till rökta och grillade kötträtter, vilt och fågel. Fungerar även bra till mellanlagrade ostar och som sällskapsdryck. Vinet har en mörk, blåröd färg och doften är bärig med inslag av körsbär, hallon och vanilj. Smaken är mjuk och rund. Vinet går bra att dricka idag, men det kommer mogna under de kommande två åren om bra lagringsmöjligheter finns.

Drostdy-Hof serien
Drostdy-Hof serien bjuder på mycket fruktiga, moderna och druvtypiska viner. En läcker kombination av ”nya världens” fruktighet och generositet och europeisk elegans. I det ordinarie sortimenten på Systembolaget finns följande viner i Drostdy-Hof serien:

Röda viner
Drostdy-Hof Merlot     64 kronor. Medelfyllig smak med inslag av vanilj och
bärtoner(art nr 12005).
Drostdy-Hof Ruby Cabernet    64 kronor. Medelfylligt vin med generös mjuk smak av frukt och mörka bär samt ett angenämt inslag av ek (art nr 12028).
Drostdy-Hof Cape Red    59 kronor. Bag-in-Box, 189 kronor. Medelfyllig smak med
inslag av mogna bär, god och mjuk avslutning(art nr 12038).

Vita viner
Drostdy-Hof Steen    59 kronor. Bag-in-Box, 179 kronor. Torr, ren, frisk och
fruktig smak med inslag av päron (art nr 2069).
Drostdy-Hof Sauvignon Blanc    59 kronor. Torr, frisk smak med inslag av krusbär och
citrus (art nr 12015).
Drostdy-Hof Chardonnay     64 kronor. Medelfyllig smak med liten smörighet och en ton
av fat, citrus och äpplen (art nr 12074).

Relaterade inlägg:

  1. Drostdy-Hof bag-in-box både gott och praktiskt (30.3)
  2. Frågor och svar – Antipodes Premium Wines (25.6)
  3. Intresset för Sydafrikanska viner växer i Sverige (14.2)
  4. M. Chapoutiers sortiment från Rhônedalen på Systembolaget (8.3)
  5. Grillade hösträtter visar Ravenswoods bästa sida (7.7)