Whiskeylexikon

Nedan följer några vanliga whiskytermer i alfabetisk ordning:

Amylas: Ett enzym som bryter ner stärkelse till socker, nödvändigt för att alkohol ska bildas.

Angels´ share: Betyder änglars andel på svenska och syftar på den 2% whisky som dunstar från faten varje år. Enligt dem som bor vid destillerierna är det de nöjda änglarna som gör att man lever så gott där.

Blended whisky: En blanding av grain- och maltwhisky. Det ingår alltid flera malt- än grainsorter. Maltwhiskyn bidrar med mest smak och doft.

Blender: The master blender är den person som blandar och väljer ut whiskyfat för att göra en whisky, t ex the Famous Grouse Finest.

Bourbon: Typisk amerikansk whisky. Som dominerande råvara används majs och faten som whiskyn lagras på är brända på insidan.

De luxe blend: term som brukar användas för något äldre och elegantare blended whisky.

Grainwhisky: Whisky gjord på flera sädesslag som destillerats i effektiva kolonnapparter. Denna whisky är mindre smakrik än maltwhisky. Används framförallt till blended whisky.

Kolonnpanna: Den mycket effektiva destillationsapparat som används vid framställning av grainwhisky.

Maltwhisky: Den ursprungligaste typen av whisky, med mältat korn som enda ingående sädesslag. Destillerad i ganska ineffektiva apparater vilket gör whiskyn smakrik.

Ppm: Förkortning av ”parts per million” och betyder den enhet med vilket man mäter kornets rökighet.

Single cask strength: whiskyn är inte blandad utan tappad direkt från ekfatet. Detta innebär att den är mer karaktäristisk samt har en högre alkoholhalt, då den inte är utspädd.

Single Malt: Maltwhisky från ett maltwhiskeydestilleri. Blandas flera single malt whiskies får man så kallad vatted malt.

Slainte Mhath: Uttalas shlandje vaa och betyder skål eller ”god hälsa” på gaeliska.

Torv: Ett visst mått av torv används vid torkningen av kornet. Ju mera torv desto kraftigare rökighet i whiskyn.

Uisge beatha: Ordets ursprung kommer från gaeliskans version av livets vatten som heter ”uisge beatha”, uttalas ishke ba´ha. Ordet ” uisge” kom med tiden att utvecklades till just ”whisky”.

Vintage malt: Buteljering av maltwhisky där alla fat som använts destilleras under ett och samma år.